Manastirea Dragomirna

dragomirna lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna, declarata monument istoric inca din anul 2004, este una dintre cele mai cunoscute manastiri din randul faimoaselor lacasuri de cult din partea nordica a Moldovei. Localizata in apropiere de Padurea Dragomirna, pe teritoriul judetului Suceava, intr-o zona dominata din punct de vedere geografic de coline domoale, aceasta manastire impresioneaza intr-un mod foarte placut toti credinciosii sositi aici, pe minunatele plaiuri bucovinene.

Album foto Manastirea Dragomirna

Harta zonala Manastirea Dragomirna

Descriere Manastirea Dragomirna

Intrucat acest lacas este situat foarte aproape de Orasul Suceava, la o distanta de aproximativ 12 km in directia nord, accesul catre locatie se realizeaza foarte simplu, urmand traseul drumului judetean DJ 208D, ce trece de asemenea pe langa Lacul Dragomirna.

O constructie cu adevarat incantatoare, ansamblul monahal de la Manastirea Dragomirna este format din biserica propriu zisa a manastirii, ce isi sarbatoreste hramul la Pogorarea Sfantului Duh, zi in care credinciosii sosesc intr-un numar foarte mare aici, din Paraclisul Sfantul Nicolae, Staretie si un zid de incinta, care inconjoara toate aceste cladiri existente aici si le confera un farmec aparte. Aspectul inedit al manastirii este dat de felul in care aceasta cladire este proportionata. Lacasul este considerat unic in tara noastra din acest punct de vedere, constructia fiind foarte inalta, de aproximativ 42 metri si stramta, masurand o latime de aproximativ 9 metri. De asemenea, peretii acestei manastiri nu sunt pictati, cum se intampla la celelalte manastiri obisnuite, ci sunt decorati cu numeroase forme gravate direct in piatra. Cel mai impresionant element al intregului complex ramane insa turla bisericii, ce a fost in intregime sculptata cu diverse detalii geometrice si florale.

Ctitorul lacasului este Mitropolitul Anastasie Crimca, al carui mormant se gaseste in prezent in pronaosul lacasului de cult. Denumirea Manastirii Dragomirna a fost mentionata pentru prima data intr-un document oficial in anul 1605. Avand in vedere contextul istoric de la acea vreme, cand se desfasurau numeroase dispute intre locuitorii acestor zone si ai celor din tarile invecinate, manastirea a fost inconjurata cu un zid inalt si masiv de aparare, ce a conferit complexului monahal un aspect de fortareata, ce isi pastreaza farmecul si in prezent. Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost montata aici si o catapeteasma din lemn, aurita, vechiul iconostas fiind dus pe atunci la Manastirea Arbore, un al lacas de cult cunoscut din tinutul Bucovinei. In cimitirul manastirii se gaseste si Biserica Dragomirna Mica, inscrisa si ea pe lista monumentelor istorice de pe meleagurile sucevene. Bisericuta a fost ridicata pe locul unui vechi schit de lemn existent aici.

In prezent, se gaseste la Manasirea Dragomirna si un spatiu special amenajat, Sala Gotica, unde pot fi admirate colectii de obiecte istorice si artistice importante, precum manuscrise, documente oficiale, broderii si diverse obiecte de cult si icoane. Tinand seama de intreaga valoare culturala adapostita intre zidurile acestui complex monahal, cat si de frumusetea asezarii in sine, nu trebuie ratata nicio ocazie de a face o vizita aici si de a descoperi unele dintre cele mai reprezentative simboluri ale Bucovinei.

Prezentare video Manastirea Dragomirna


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. doina
  2013-02-13
  11:09:27

  Am fost si eu si chiar am fost cazati la manastire. Din pacate comertul practicat stirbeste din frumusetea manastirii,maicile au devenit mici afaceriste, ma refer la maicile de la cazare. Te cazeaza dupa preferinta lor si dupa bunul lor plac. Repet,mare pacat ca intr-o sfanta manastire intalnesti astfel de fete monahale.Taxa de cazare nu este chiar mare dar si conditii pe masura banilor. Am fost si la alte manastiri insa nu s-a perceput nici taxa de intrare si nici taxa de cazare.Ar trebui sa ia exemplu si maicile din acest asezamant.

   
 2. ionut
  2012-04-05
  14:42:29

  am fost si eu si mi-a placut

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>