Manastirea Frasinei – Valcea

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea

 

Manastirea Frasinei

Manastirea Frasinei este situata in comuna Muereasca la 25 de km de Ramnicu Valcea si poarta aceasta denumire datorita padurilor de frasini care au existat pe acele locuri. Ctitorirea acestei manastiri se datoreaza celor doi calugari, Ilarion si Stefan, care prin anii 1700 s-au retras in aceste locuri si au construit un schit de lemn. Manastirea Frasinei este singurul lacas de cult de la noi din tara unde femeile nu au voie sa intre, fiind considerata un fel de Muntele Athos romanesc.

Album foto Manastirea Frasinei

Harta zonala Manastirea Frasinei – Valcea

Descriere Manastirea Frasinei

Schitul Frasinei a fost ridicat in anul 1710, cand doi monahi, anume Ilarion si Stefan, s-au retras in aceste locuri izolate. La inceput, calugarii au locuit intr-o coliba de lemn, avand doar un paraclis, unde se rugau. Dorind ca schitul lor sa fie recunoscut oficial, apeleaza la episcopul Inochentie al Ramnicului si Noului Severin spre a obtine binecuvantarea necesara intemeierii noului schit, binecuvantare pe care o primesc in anul 1727, alaturi de un lot de pamant format in mare parte de padure si pasune. Pentru ca Schitul Frasinei isi incepuse existenta fara o contributie externa, episcopul Inochentie hotaraste ca el sa ramana autonom si pe viitor, fara a fi supus vreunei autoritati civile sau bisericesti.

Cand au vazut ca cei doi calugari au reusit sa transforme un teren salbatic intr-o gradina cu pomi si zarzavaturi, satenii din Muereasca au incercat in repetate randuri sa-i alunge pe calugari si sa le ia pamantul. Calugarii se adreseaza boierilor Carstea si Nicolita din familia Iovipali, care le iau apararea. Boierii au cerut episcopiei sa le vanda lor terenul, pe care ulterior sa il dea schitului printr-un act de donatie. Episcopia a fost de acord si astfel s-a pus capat conflictului. In anul 1764 boierii Carstea, Damian si Nicolita Iovipali, construiesc o biserica de zid in locul celei de lemn, devenind ctitori ai acestei asezari. Biserica de zid a fost zugravita in acelasi an de Teodor zugravul si ucenicul sau Enache. Biserica schitului poarta hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, hram care s-a pastrat pana astazi. In zilele noastre, se tin slujbe doar pe data de 24 iunie de ziua hramului, in rest fiind doar biserica de cimitir.

In anul 1780 o brigada de voluntari romani condusa de Preduta Bujoreanu se retrage aici din calea austriecilor, dar nu au rezistat atacului, Bujoreanu fiind executat dupa ocuparea schitului. Soldatii austriecii au luat tot ceea ce era de valoare din schit, dar nu au distrus biserica. In momentele de jaf si teroare, calugarii parasesc pentru prima data schitul care va ramane pustiu pana la 1845, cand un calugar de la Manastirea Cernica, Acachie, il va repune in vechile randuieli de viata monahala. Dupa primirea binecuvantarii date de catre episcopul Neofit, boierul Gheorghe Iovipali, in calitate de urmas al ctitorilor, il aseaza ca staret al Schitului Frasinei pe calugarul Acachie, care incepe restaurarea chiliilor si a bisericii, careia ii inchide pridvorul cu caramida si il picteaza.

Ridicarea manastirii are loc in anul 1859, cand Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica face o vizita la Schitul Frasinei. Fiind impresionat de situarea lacasului in acele locuri se hotaraste sa ctitoreasca manastirea. Tot Sfantul Calinic este cel care ca urmare a traditiei atonite, interzice intrarea femeilor in aceasta manastire, asezand o piatra de legamant in anul 1867 la aproximativ 2 km de manastire, pe ea fiind gravate cu litere chirilice, binecuvantari pentru femeile care vor  respecta acest legamant si deopotriva blesteme pentru cele care il vor incalca. Avatonul este o lege – hotarare care interzice accesul femeilor intr-o anumita manastire ortodoxa. Cuvantul avaton inseamna neumblat, el fiind folosit mai intai pentru a formula hotararea privind interdictia femeilor de a umbla pe pamantul Sfantului Munte Athos, unde locuiesc numai calugari si  pot vizita doar credinciosi de parte barbateasca. Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete de catre femei. Chiar in timpul pastoririi sale, cele care l-au incalcat au fost pedepsite aspru. Cel mai cunoscut caz este cel al tinerei pastorite din satul Muereasca, care din greseala a trecut hotarul si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si in acelasi timp vindecata.

Biserica Manastirii Frasinei este construita in forma de cruce, avand o singura turla centrala, sustinuta de patru arcade ogivale si are hramul Adormirea Maicii Domnului. Respecta impartirea  clasica cu pridvor, pronaos, naos si altar, arhitectul fiind maestrul Costache. Pentru a picta biserica, Sfantul Calinic dorea sa il angajeze pe renumitul pictor Gheorghe Tattarascu, insa acesta nefiind diponibil, este recomandat un alt mare pictor pe nume Misu Pop. Acesta vine la Manastirea Frasinei in anul 1860 si reuseste sa termine pictura bisericii in primavara anului 1863, realizand o pictura realista in stil academic, predominanta fiind culoarea albastru care reliefeaza chipurilor marilor pustnici in pronaos.

Paraclisul cu hramul Sfintii Trei Ierarhi, cladirile de locuit dinspre est si sud, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului intre anii 1910 – 1911, care completeaza si aripa de est si sud a cetatii monastice, pe partea de zid, care ramasese neterminata de Sfantul Calinic.

Manastirea Frasinei se diferentiaza de alte manastiri prin interdictia accesului femeilor, interzicerea carnii in mancarea gatita aici si a slujbei de noapte la care este prezent staretul si pravila athonita a slujbelor. Un punct de atractie pentru credinciosii care viziteaza manastirea este Izvorul Sfantului Calinic, izvor, a carui apa este precum aghiazma, nu se strica si este binefacatoare si vindecatoare.

Pentru multi credinciosi aceasta manastire reprezinta locul de comuniune a omului cu Dumnezeu, locul retras intre munti si strajuit de o parte si de alta de paduri, acest loc plin de liniste din Carpati a atras inca din cele mai vechi timpuri, oamenii in cautare de pace si bucurie sufleteasca.

Prezentare video Manastirea Frasinei

Manastirea Frasinei de Jos – Manastire pentru femei
La doi kilometri mai jos de manastire, se afla o biserica noua si cateva camere de oaspeti, intretinute de Manastirea Frasinei in care pot ramane peste noapte femeile. La acest lacas de cult se opresc femeile, pentru slujbe si pentru spovedanie. In fiecare duminica si sarbatoare, cate un duhovnic din Manastirea Frasinei coboara la aceasta biserica, pentru a indruma si spovedi pe femeile credincioase.

Album foto Manastirea Frasinei de Jos


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Nicolae
    2010-12-05
    18:49:46

    ANUNT IMPORTANT! Am fost duminica 5-12-2010 la manastirea Frasinei dar nu am putut urca decat pana la prima manastire unde au voie femeile deoarece o parte din drum s-a surpat si nu se mai poate urca decat cu masini foarte mici ( tico, matiz...) dar este foarte periculos deoarece drumul se poate rupe din cauza greutati masinii.Mai sunt si alte portiuni de drum care nu cred ca o sa mai reziste mult de aceea va recomand sa va interesati de starea drumului inainte de a pleca la drum.Ar fi de mare folos pentru credinciosi daca ati publica cat mai curand in presa despre starea drumului. Doamne ajuta. Nicolae

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>