Manastirea Frumoasa

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Frumoasa

Manastirea Frumoasa a fost infiintata la inceputul secolului al XIX, fiind strans legata de numele calugarilor Serafim, Ioanichie si Macarie, care au venit de la Manastirea Neamt, facandu-si aici asezarea.

Album foto Manastirea Frumoasa

Harta zonala Manastirea Frumoasa

Descriere Manastirea Frumoasa

Primii calugari au venit la Poiana Frumusica, de aici si vechiul nume al manastirii. Cea dintai atestare dateaza de la 10 iunie 1807, cand fratii Sapoteanu, alaturi de Efren Iurcu au oferit o donatie catre lacas.

Manastirea a fost infiintata de Efrem Iurcu, razesul satului Oniscani, alaturi de cei trei ieromonarhi, Serafim, Ioanichie si Macarie. Lacasul de cult a trecut prin multe schimbari, in 1938 fiind reorganizata ca manastire de maici si fiind realizata Scoala pregatitoare pentru Institutul de calugarite infirmiere din Chisinau.

In 1946 manastirea a fost lichidata, din cauza faptului ca aceasta nu isi putea achita impozitele catre stat. Astfel, in perioada dintre anii 1946 si 1994 spatiul a fost folosit pe post de orfelinat, scoala internat pentru copii surdo-muti, colonie-penitenciar pentru minori si scoala speciala pentru copii alienati mintal.

Anul 1947 a reprezentat un an negru pentru Manastirea Frumoasa, in aceasta perioada fiind confiscate toate averile manastiresti, iar calugarii au fost obligati sa paraseasca incinta.

Anul 1994 a reprezentat un an cu mare insemnatate pentru Manastirea Frumoasa, cand a fost din activa a manastire de calugari, sub indrumarea ieromonahului Vasile.

Prezentare video Manastirea Frumoasa


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>