Manastirea Govora – Valcea

govora lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea

 

Manastirea Govora

Manastirea Govora este o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului si este amplasata la poalele dealului Cosul Mare la 6 km de Baile Govora si la 18 km de orasul Ramnicu Valcea, constituind un monument arhitectonic medieval de o rara frumusete. Asezamantul monahal este ridicat partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul, manastirea fiind una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca.

Album foto Manastirea Govora

Harta zonala Manastirea Govora – Valcea

Descriere Manastirea Govora

Geneza numelui Manastirii Govora provine de la slavonescul gavariti ce inseamna a vorbi, a spune. Lacasul de cult a fost pustiit de boierul Albu cel Mare in vremea domniei lui Vlad Tepes (1448 – 1476) si a fost refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare intre anii 1492 – 1496. Intre anii 1640 – 1645, Matei Basarab o repara in intregime, in vederea instalarii tiparnitei pe care i-o daruise, la cererea sa, cu mesteri cu tot, mitropolitul carturar, roman de origine, Petru Movila – Mitropolitul Kievului. Trapeza i-a fost adaugata in 1775. In anul 1959, regimul comunist modifica statutul manastirii, transformand-o in manastire de maici prin aducerea a 21 de calugarite de la Manastirea Bistrita, in frunte cu stareta acestora Evghenia Racovita.

Accesul in incinta manastirii se face pe sub turnul clopotnita etajat pe 4 nivele, avand o inaltime de aproximativ 15 metri si o grosime a zidurilor de circa 2 metri. Incinta Manastirii  Govora este de forma poligonala, aproape trapezoidala, avand lungimea, pe axul est-vest de 60 metri, cu latura vestica masurand 67 metri si cea estica 30 metri. Pe zidul exterior sunt situate incaperile folosite drept chilii precum si beciurile de suprafata.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, in zilele noastre, este din timpul lui Constantin Brancoveanu. Ridicata in mijlocul incintei, pe un plan treflat avand o singura turla asezata pe naos, are o cornisa de caramida in forma de dinti de fierastrau. Naosul este despartit de pronaos printr-un zid gros care lasa o deschidere mare pe mijloc. Pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane din piatra sculptata. Catapeteasma bisericii este din lemn de tei aurit, sculptata in stil brancovenesc. Exteriorul este simplu, zugravit in alb, decorat prin braul median compus din trei muluri la fel de groase, pictate. Pictura bisericii este in fresca, stil brancovenesc, realizata de zugravii apartinand scolii de la Hurez, fapt atestat prin inscriptiile pastrate. In tiparnita de la Govora s-au tiparit Psaltirea precum si alte carti de slujbe in slavona. Tot aici s-a tiparit Pravila Mica si Pravila de la Govora, prima carte de lege in limba romana, tradusa din slavona de calugarul Moxa.

Dintre valorile de arta ale Manastirii Govora amintim: un Epitrahil daruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrata in fir de aur-argint si matase, icoana Maicii Domnului Hodrighita si icoana Maicii Domnului Indurerata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>