Manastirea Hagigadar – Bucovina

biserica armeneasca lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Hagigadar

Manastirea Hagigadar, cunoscuta si sub numele de Biserica Dorintelor este un lacas de cult armenesc, in trecut manastire de maici, ridicat pe o colina de la marginea Satului Bulai din judetul Suceava inca din anul 1512, de catre doi frati armeni, negustori de meserie. Amplasata aproape de drumul ce leaga Suceava de Falticeni, manastirea starneste curiozitatea celor ce trec pe aici in special prin legendele sale.

Album foto Manastirii Manastirea Hagigadar

Harta zonala Manastirea Hagigadar

Descriere Manastirea Hagigadar

Inchinata Maicii Domnului, Manastirea Hagigadar este alcatuita din biserica propriu zisa, ce isi sarbatoreste hramul in ziua Adormirii Maicii Domnului si un zid de incinta ce inconjoara constructia, ridicat in acelasi an cu biserica. Intregul ansamblu monahal este in prezent inscris pe lista celor mai importante monumente din judetul Suceava.

Asa cum sugereaza si numele armenesc “hagigadar”, se spune ca manastirea de pe Dealul Bulai ar fi “implinitoare de dorinte”. Traditia locala sustine ca toate dorintele pe care si le pun credinciosii sositi in pelerinaj la manastire, in ziua sarbatoririi hramului, se vor implini, insa cu conditia respectarii unor ritualuri stricte. Se spune ca daca vrei ca dorinta sa ti se implineasca, nu trebuie sa vorbesti despre ea, trebuie sa tii un moment de reculegere, sa-ti faci cruce, dupa care sa te rogi ingenuncheat, cu fruntea lipita de pamant. O alta cunoscuta legenda vorbeste de aceasta data despre povestea construirii lacasului. Se spune ca istoria manastirii a inceput atunci cand Maica Domnului s-ar fi aratat in visul a doi frati armeni, rugandu-i sa ridice pe acel deal un lacas de cult, dupa ce vor face rost de suficienti bani din meseria lor de negustori.

Cercetarile arheologice de la Manastirea Hagigadar au identificat mai multe etape ale construirii lacasului: la inceput, biserica era alcatuita doar din doua inceperi: naos si altar, dupa care, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea i-a fost adaugat lacasului si un pronaos, turla de pe acoperis si doua pridvoare inchise.

Manastirea Hagigadar a adapostit o buna perioada de vreme o obste de maici, insa in prezent nu mai exista viata monahala aici, biserica fiind deschisa doar in zilele de joi si vineri, cand un preot armean vine din Orasul Suceava pentru a oficia o slujba de sfintire a apei.

In ceea ce priveste arhitectura acestei manastiri, ea a fost ridicata dupa modelul traditional moldovenesc, inspirat de la cel al Manastirii Neamt, iar altarul este indreptat spre rasarit, asa cum se obisnuieste la lacasurile de cult armenesti.

Manastirea Hagigadar reprezinta in prezent un important loc de pelerinaj. Aici, se strang de doua ori pe an credinciosi din toate comunitatile de armeni din intreaga tara, cat si de peste granite.

Prezentare video Manastirea Hagigadar


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ana
    2012-10-26
    14:24:08

    multumim bunului Dumnezeu ca ne-a ajutat si am ajuns si la aceasta manastire.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>