Manastirea Hurezi – Horezu

horezu lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea

 

Manastirea Hurezi

Manastirea Hurezi este situata la poalele Muntilor Capatanii, in nordul judetului Valcea pe drumul national DN 67 Ramnicu ValceaTargu Jiu. Numele acestui ansamblu monastic provine de la numele unei specii de pasari nocturne – huhurezii. Conform legendei, mesterii care au lucrat la constructia manastirii, de frica turcilor, trebuiau sa lucreze pe timpul noptii, atunci cand cantau huhurezii.

Album foto Manastirea Hurezi – Horezu

Harta zonala Manastirea Hurezi – Horezu

Descriere Manastirea Hurezi – Horezu

Reprezentativ pentru “stilul brancovenesc”, Manastirea Hurezi il are ca si ctitor pe Constantin Brancoveanu, fiind construita intre anii 1690 – 1693. Constantin Brancoveanu (1688-1714), domnitorul Tarii Romanesti la inceputul sec. XVIII, vazand nestatornicia vremurilor, indata dupa primirea sceptrului Tarii, cum glasuieste hrisovul de intemeiere al manastirii “intr-al doilea an al domniei noastre pus-am temelie si am inceput a zidi manastire“.

Manastirea Hurezi are doua incinte. In cea dintai, exterioara, delimitata de ziduri puternice de caramida, se afla prima poarta de incinta si o cladire cu etaj in dreapta. A doua incinta are forma dreptunghiulara, inchisa pe trei laturi cu cladiri, avand parter si etaj. Latura de rasarit se incheie cu un zid inalt, ca la multe manastiri cu incinta.

La mijlocul acestei incinte se afla biserica mare, impunator monument, lung de 32 de metri si inalt de 14 metri. Aceasta prezinta o abordare mai simplista a stilului arhitectural al Manastirii Curtea de Arges.

O multime de sfinti din care nu lipsesc Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, hramul manastirii, scene religioase din Vechiul si Noul Testament, sinoade ecumenice, despartite prin ornamentatii florale, desenate in culori vii, acopera peretii interiori ai bisericii si pronaosului. Lucrarea in fresca este reprezentativa de ctitoria zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim.

Pe langa iconografia religioasa, intalnim si compozitii cu caracter laic, cum e istoria ilustrata a vietii imparatului Constantin cel Mare, cu o anumita semnificatie pentru vremea aceea.

De subliniat este amplul tablou votiv din pronaos, veritabila galerie de portrete de mare valoare artistica, infatisand pe Constantin Brancoveanu cu familia sa, in care se distinge chipul doamnei Maria, de asemenea pe inaintasii sai directi si rudele din neamul Basarabilor si Cantacuzinilor. Biserica manastirii avea menirea sa devina necropola familiei Brancoveanului si neamului.

Intrarea principala in incinta centrala se face pe sub o bolta larga care se inchide cu o mare poarta de lemn ferecata cu fier, existenta si astazi, in forma originala. Deasupra intrarii se inalta turnul clopotnitei, care adaposteste patru clopote mari, intre 300 si 1000 kg, cu sunete armonioase, trei purtand in inscriptie numele voievodului.

Una dintre podoabele arhitecturale, care da Manastirii Hurezi un aer de sarbatoare si incanta privirea vizitatorilor, e foisorul vrednicului egumen si iubitor de arta Dionisie Balacescu, ridicat intre anii 1725-1753, opera pietrarului Iosif.

In interiorul bisericii, pe langa inestimabilul iconostas sculptat in lemn se afla scaunul domnesc frumos sculptat, de asemenea in lemn, purtand stema Cantacuzinilor, stranile si un bogat policandru, toate din vremea intemeietorului.

In pridvorul bisericii se gaseste o reprezentare a temei Judecatii de Apoi, care te trimite cu gandul la alte tratari ale temei, in special la celebra versiune de la Manastirea Voronet. Mult mai faimoasa fresca de la Voronet are de partea sa tratarea unitara a temei, neintrerupta de alte elemente arhitecturale, care o face unica in intreaga lume. Dar pictura de la Horezu probeaza un exceptional nivel al maiestriei artistice, o puritate a pastrarii canoanelor de pictare a bisericilor. In plus, intreaga pictura din interiorul bisericii și cea din pridvor sunt conservate intr-o stare foarte buna. La fel de impresionanta este si monumentala catapeteasma sculptata in lemn de tei si suflata cu aur.

Manastirea Horezu se afla situata intr-un loc plin de farmec, unde domina singuratatea, a carei liniste este tulburata doar de cantecul huhurezilor. Merita vizitata fara dar si poate, aceasta manastire rupta din Rai, unde Dumnezeu este prezent in toate, umpland sufletul, ochii si mintea cu bucurie.

Prezentare video Manastirea Hurezi – Horezu


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>