Manastirea Pestera Ialomitei

lacas de cult manastiri muntii bucegi obiective turistice judetul prahova

 

Manastirea Pestera Ialomitei

Printre cele mai cunoscute obiective turistice din pitoreasca regiune a Muntilor Bucegi se numara si Manastirea Pestera Ialomitei, din Localitatea Moroeni, o cunoscuta asezare de pe meleaguri dambovitene. Acest lacas de cult este cunoscut in toata tara ca “biserica din pestera“, datorita amplasamentului sau in interiorul Pesterii Ialomitei, formata intr-un versant de pe malul drept al Cheilor Ialomitei.

Album foto Manastirea Pestera Ialomitei

Harta zonala Manastirea Pestera Ialomitei

Descriere Manastirea Pestera Ialomitei

Aici, la poalele Muntilor Batrana, la o distanta de numai 10 km de izvorul Raului Ialomita, se poate ajunge din diferite zone ale Bucegilor, pe numeroasele trasee turistice marcate. Fie ca se coboara cu telecabina de la Babele, fie ca se urmeaza traseul drumului forestier ce trece pe langa Platoul Zanoaga, Lacul Bolboci, Cheile Tatarului si Platoul Padina, ajungand la Hotelul Pestera, peisajele intalnite in cale sunt de-a dreptul incantatoare, meritand cu siguranta tot efortul.

Pe langa frumusetea naturala incontestabila a locului, un alt aspect important al acestui lacas este istoria pe care o poarta in spate. Se spune ca in prima jumatate a secolului al XIX-lea traia aici un calugar al carui nume a ramas necunoscut, unic in istoria monahismului romanesc datorita faptului ca se pare ca era slujit de animalele salbatice.  Conform datelor istorice, primii sihastrii au inceput sa se retraga in acest loc de la izvoarele Ialomitei inca din secolul al XV-lea, nevoindu-se in pestera de aici. Primul lacas de cult propriu zis a luat fiinta in acest spatiu pe vremea Domnitorului Mihnea cel Rau, cand a fost ridicata in Pestera Ialomitei o bisericuta de lemn ce ii va prelua numele. Desi amplasamentul bisericii ne-ar duce cu gandul la un loc ferit de incidente neplacute, aceasta a avut o soarta destul de zbuciumata, fiind incendiat de patru ori timp de patru secole de existenta. Prin anul 1818 biserica din lemn a fost distrusa complet de un incendiu, fiind refacuta ulterior din nou, din temelii si ridicandu-se de asemenea cateva chilii pentru calugarii de aici. In imediata apropiere a Pesterii Ialomitei a mai fost ridicat in anul 1901 si Schitul Cocora, ce se mai gaseste si in prezent aici. Biserica din pestera a mai fost distrusa inca o data de un incendiu in anul 1961, dupa care, pana in anul 1993 nu a mai existat viata monahala in interiorul grotei, calugarii continuandu-si viata monahala la Schitul Cocora ridicat in apropiere. Din primul lacas din pestera s-a mai pastrat vechea Piatra a Altarului, unde, conform traditiei, sihastrii savarseau slujbele si rugaciunile. Biserica de la intrarea in pestera a fost ridicata din nou, in anul 1994, construirea sa durand 2 ani.

In prezent, intregul complex monahal de aici se prezinta intr-o forma foarte buna, dispunand de asemenea si de locuri de cazare pentru turistii dornici sa ramana aici peste noapte.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>