Manastirea Lainici

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul gorj

 

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici este o manastire ortodoxa de calugari, situata la o distanta de aproximativ 25 km de Orasul Petrosani si 32 km de Orasul Targu Jiu. Pozitionata intr-un peisaj linistit, la poalele Muntilor Parang, pe malul raului Jiu, acest lacas sfant este unul dintre cele mai cunoscute obiective religioase si turistice din intregul tinut al judetului Gorj. Manastirea Lainici este supranumita “mireasa din defileu” datorita fatadei sale de culoare alba.

Album foto Manastirea Lainici

Harta zonala Manastirea Lainici

Descriere Manastirea Lainici

Accesul catre acest obiectiv turistic se realizeaza pe drumul national DN66, ce face legatura intre Oltenia si Transilvania, trecand prin Defileul Jiului, o superba despicatura creata de acest rau in masivele stancoase ale muntilor de aici.

In ceea ce priveste originea denumirii date Manastirii Lainici nu s-a ajuns la un consens, insa cuvantul lainici este de origine greceasca si se traduce prin “de piatra”, termen ce ar putea face referire la stancile ce se gasesc peste tot in imprejurimea acestui lacas. O alta interpretare ar putea fi faptul ca numele manastirii deriva de la un vechi trib geto-dac, numit al Lailor, ce a existat in apropierea Sarmisegetusei in urma cu sute de secole. Documentele istorice ce atesta existenta Manastirii Lainici apar in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea.

Manastirea a fost ctitorita in trei etape, prima dintre aceasta fiind etapa ipotetica a Sfantului Nicodim din secolul al XIV-lea, cel care a ctitorit si Manastirea Vodita si Manastirea Tismana. A doua etapa i-a fost atribuita conform documentelor, aschimnicului Atanasie, a treia fiind etapa reconstruirii de catre boierii gorjeni de la inceputul secolului al XIX-lea. Din perioada ultimei perioade dateaza frescele interioare, realizate in anul 1860 si un inconostas, format din icoane realizate dupa stilul bizantin. Manastirea Lainici a avut foarte mult de suferit in timpul Primului Razboi Mondial, perioada in care trupele germane au distrus o parte semnificativa a lacasului. Clopotele si mai multe obiecte de pret au fost furate, iar crucile au fost smulse si calcate in picioare, acelasi lucru intamplandu-se si cu cimitirul. Dupa ce a fost cu greu restaurata, regimul comunist instaurat in 1947 a provocat alte agresiuni lacasului de cult, muncitorii caii ferate Bumbesti JiuLivezeni devastand manastirea si ocupand abuziv terenurile acesteia. La scurt timp dupa caderea regimului comunist, la Izvorul Tamaduirii, au fost puse bazele unei biserici-catedrale, inedita prin planul sau artitectonic cu doua biserici suprapuse. Aspectul cel mai important al manastirii este insa tema iconografica ce surprinde viata crestinilor de la anul 1 pana la 313. La nivelul superior al bisericii sunt marcate cele mai cunoscute momente ale istoriei crestine prin pictura Sfintilor reprezentativi din toate tarile. Dupa revolutie Manastirea Lainici a beneficiat de asemenea de construirea unui nou corp de chilii pentru calugari si a unei trapeze pentru sarbatori religioase semnificative si hramuri.

Turistii ce viziteaza manastirea pot admira copia Icoanei Facatoate de Minuni de la Muntele Athos, executata special pentru Manastirea Lainici. Tot aici, in anul 2009 au fost descoperite dupa mai mult de o suta de ani, moastele Sfantului Cuvios Irodion Ionescu. In apropiere de Lainici se gaseste si Manastirea Locurele, un fost schit asezat la poalele Masivului Sliva, ridicat recent la rangul de manastire, ce merita vizitati de catre turistii care ajung in imprejurimi.

Prezentare video Manastirea Lainici


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Mihaela Sanda Popescu
  2014-08-23
  21:57:52

  Minunat loc ospitalier ! Cine nu se simte bine aici, are probleme nu numai de constiinta. Nimic nu s-a schimbat de acum 2000 de ani, decat vestimentatia si mijloacele de transport, in rest, lupta dintre ingeri si demoni este mereu aceeasi.
  Sarut-mana Parinte Staret pentru minunata manastire, pentru sfintele ei moaste, pentru descoperirea Sfantului Irodion, "Luceafarul Olteniei" !

   
 2. Tugulan Petronel-Auras
  2014-03-03
  10:41:39

  Am fost in acest loc binecuvintat de bunul Dumnzeu impreuna cu alti prieteni si am ramas profund impresionat de tot ceace am vazut.Totul este de o sfintenie de nedescris,o curatenie si o primire frumoasa.Recomand tuturor sa mearga in acest loc de unde sunt sigur ca veti pleca mai buni si mai intelegatori.Dumnezeu sa va calauzeaca pasii spre aceste locuri sfinte.Cu siguranta ca o sa revanim

   
 3. POPESCU DENISA
  2013-05-26
  10:34:52

  Manastirea este deosebita dar pacat ca staretul ioachim Parvulescu nu este un om educat este un vrajitor care trimite diavoli in sufletul omului pentru curvie ,asta este credinta pe care o are ,isi bate joc de oameni ,cei de la mitopolie stiu bine cu ce se ocupa dar il apara, parintele Irineu de ce a fost dat afara din manastire pentru ca a spus adevarul ce practica, feriti-va de acest escroc.
  .

   
 4. mariana
  2013-05-20
  23:28:34

  DUMNEZEU ESTE PRETUTINDENI,dar pe aceste locuri simti ca este mai mult...e minunat ...creatie,simtire,traire...un loc Binecuvantat cu multa pace,liniste ,frumusete interioara si exterioara...multumim Domnului ca ne da asemenea locuri minunate ptr mine care sunt atat de "murdara"...

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>