Manastirea Movila lui Burcel

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul vaslui

 

Manastirea Movila lui Burcel

Manastirea Movila lui Burcel, cunoscuta si sub numele de Manastirea Sfintii Imparati Constantin si Elena se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult din regiunea Vasluiului. Amplasat pe teritoriul Localitatii Miclesti, pe varful unei coline denumita popular “Movila lui Burcel”, lacasul a fost ridicat in anul 1996, la initiativa Staretului Stefan Gusa.

Album foto Manastirea Movila lui Burcel

Harta zonala Manastirea Movila lui Burcel – Vaslui

Descriere Manastirea Movila lui Burcel

La manastire se ajunge usor, urmand traseul drumului national DN24, ce face legatura intre Iasi si Vaslui. Chiar la intrarea in judetul Vaslui se afla legendara movila pe care se gaseste manastirea. Conform istoriei locului, se spune ca pe vremea lui Stefan cel Mare, prin anul 1498, in timp ce domnitorul se afla pe aceste meleaguri impreuna cu oastea sa, a zarit un taran fara o mana, pe nume Burcel, care se chinuia in acea zi de duminica sa are o movila de pamant. Intrebat de domnitor de ce munceste in cea de-a saptea zi de odihna, taranul a raspuns ca nu are incotro, intrucat, pentru a-si hrani familia, era nevoit sa munceasca pentru fratele sau, ce ii imprumuta un plug si un bou pentru a-si lucra putinul pamant pe care il avea. Legenda spune ca, auzind povestea lui Burcel, domnitorul s-a indurat si i-a daruit acestuia sase pungi cu galbeni, pentru a-si cumpara cele necesare. De asemenea, este confirmat faptul ca in aceasta zona, a trait o familie cu numele Burcel, proprietara a numeroase mosii. Pe langa cunoscuta legenda, Movila lui Burcel are si o importanta stiintifica, fiind declarata declaratie botanica, aici crescand cateva specii de plante specifice zonei Moldovei. Aici, are loc in fiecare an si un cunnoscut festival folcloric, organizat pe data de 21 mai, in ziua in care crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Istoria manastii de pe Dealul lui Burcel a inceput dupa revolutia ce a rasturnat regimul comunist. Pe atunci, se construiau foarte multe lacasuri de cult noi, printre care se numara si acesta. Ridicarea manastirii a durat un an, incepand cu anul 1996. S-au construit pe langa lacasul propriu zis si trei cladiri ce gazduiesc chiliile, un aghiasmatar din lemn de stejar, foarte frumos sculptat, o micuta bucatarie de vara ce serveste nevoilor vietuitorilor de aici, un monument ce reuneste trei cruci imense, o statuie ce ilustreaza Dacia Traiana, precum si o statuie ce ilustreaza bustul domnitorului Stefan cel Mare. Manastirea a avut de suferit insa in urma unui incendiu declansat in anul 2005, in urma unui scurtcircuit. Pe locul lacasului distrus de incendiu, s-au ridicat alte doua lacasuri, unul din lemn, pentru calugarii manastirii si inca o biserica noua din piatra, pentru credinciosii ce viziteaza manastirea. De asemenea, se doreste construirea unui camin de copii sau a unui azil pentru batrani ramasi fara sprijinul familiei. Intrucat aici nu exista o sursa de apa potabila, aceasta fiind transportata de la aproximativ 2 km distanta.

Mai mult, imprejurimile Vasluiului, precum si intregul judet sunt de asemenea ofertante in ceea ce priveste obiectivele turistice. Aceste locuri se remarca in primul rand prin valoarea lor istorica, prin potentialul arheologic si tezaurele identificate aici de catre cercetatori, dar si prin valoarea etnografica a asezarilor. Zona Orasului Husi, aflat la o distanta de mai putin de 50 de km de Vaslui, este cunoscuta pentru podgoriile intinse din care se obtine unul dintre cele mai calitative vinuri din aceste parti ale Moldovei. Poate fi vizitat aici Muzeul Viticol. De asemenea, in regiunea judetului Vaslui se gasesc cateva lacasuri de cult importante, precum Manastirea Moreni, Manastirea Malinesti, Manastirea Grajdeni sau Manastirea Bujoreni. Alte obiective turistice ale judetului, importante din punct de vedere cultural si etnografic, ar fi Conacul Rosetti Solescu si Casa Memoriala Elena Cuza din Solesti, Casa Personalitatilor Barladene din Barlad sau muzeele satesti din Giurcan, Grumezoaia, Tacuta, Vulturesti si Vutcani.


 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. van kiparos
    2013-11-08
    11:33:35

    Indazneata si binevenita ideea plasarii maresalului Ion Antonescu intr-o opera de arta . Inca nu au aparut detractorii maresalului? Inca nu au sarit in sus cei care au condamnat si continua sa blameze patriotismul real al lui Ion Antonescu? Sa speram ca odata si odata pactul Riebentrop-Molotov va fi anulat si in ceea ce priveste efectele lui nenorocite.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>