Manastirea Noul Neamt

lacas de cult manastiri

 

 Manastirea Noul Neamt

Manastirea Noul Neamt, cunoscuta si sub numele de Manastirea Chitcani este situata la o distanta de 7 km de orasul Tighina din Republica Moldova, in partea sudica.

Album foto Manastirea Noul Neamt

Harta zonala Manastirea Noul Neamt

Descriere Manastirea Noul Neamt

Istoria lacasului a inceput in vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cand numerosi calugari, duhovnici si oameni cu frica de Dumnezeu erau impotriva secularizarii averilor manastiresti.

Astfel, in frunte cu duhovnicul Manastirii Neamt, parintele Andronic Popovici, acestia au pornit spre Basarabia trecand Prutul, urmand ca la data de 13 ianuarie 1864 Sinodul de la Sankt Petersburg sa ceara aprobarea ierarhului pentru a ridica Manastirea Noul Neamt, manastire ce poarta hramul Inaltarea Domnului.

In anul 1912 a inceput constructia cladirii, pornind cu clopotnita ce atinge inaltimea de 60 de metri, fiind structurata pe 5 nivele. Aceasta prezinta 12 clopote, cel mai mare cantarind 8,7 tone. Au fost ridicate mai tarziu trapeza, alaturi de spital, bucataria din piatra si blocul ce se inalta pe doua etaje destinat chiliilor.

Pictura ce impodobeste peretii manastirii, iconostasul, crucile si cutiile icoanelor a fost realizata de pictorul S. Verhovtev.

Momentul unirii Basarabiei cu Romania a reprezentat startul dezvoltarii acestui lacas, care din 1939 a mostenit numele de Sfanta Manastire Patriarhul Miron Cristea. Insa, din 1945, manastirea a trecut prin perioade grele, urmand sa fie inchisa,

La data de 20 septembrie 1990, odata cu perestroika manastirea a fost redeschisa, prin acordul patriarhului Rusiei, Alexei al II lea.

Manastirea l-a gazduit pe unul din cei mai apreciati preoti din Basarabia, parintele Selafiil, care a ajuns la lacas in jurul anului 1997.

Manastirea Noul Neamt este cel mai mare complex monastic de pe teritoriul Republicii Moldova, complex ce este marcat de aleea de stejari ce conduce spre acesta.

Cateva obiecte care au valoare istorica si religoasa pastrate cu sfintenie aici sunt toiagul de pastorie al Sfantului Paisie Velicikovski si manuscrisele arhimandritului Andronic Popovici.

Prezentare video Manastirea Noul Neamt


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>