Manastirea Oasa

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul alba

 

Manastirea Oasa

Manastirea Oasa este o manastire ortodoxa situata din punct de vedere geografic  in judetul Alba, la o distanta de aproximativ 70 de km in partea sudica fata de Sebes. Fiind asezat pe un platou pitoresc si linistit de la poalele Muntilor Sureanu, acest lacas sfant reprezinta un loc ideal pentru rugaciune.

Album foto Manastirea Oasa

Harta zonala Manastirea Oasa

Descriere Manastirea Oasa

Situata la o altitudine de aproximativ 1400 metri, manastirea ofera oportunitatea de a admira superbele peisaje montane  din imprejurimi predominate de piscuri acoperite cu paduri intinse de conifere si Lacul Oasa, aflat la o distanta foarte mica de complexul manastiresc. Aici, turistii au ocazia de a trai pentru cateva clipe intr-o lume deosebita, observand o mica parte din viata duhovniceasa autentica desfasurata intr-o oaza de liniste, inconjurata de vai depresionare impresionante, paduri si lacuri. Cea mai apropiata localitate de manastire este situata la o distanta de 40 km, iar astfel viata monahala se desfasoara in tihna.

Ctitorii Manastirii Oasa sunt considerati Ionel Pop si Mihail Sadoveanu, doi buni prieteni, ce aveau in comun iubirea pentru natura. Se spune ca in jurul anului 1943, scriitorul Ion Pop a ridicat pe aceste meleaguri o mica manastire din lemn, unde se intalnea deseori cu bunul sau prieten, Mihail Sadoveanu. Odata cu amenajarea lacului de acumulare de pe Valea Frumoasa, format pe Raul Sebes, biserica a trebuit sa fie mutata in locul in care se gaseste si in prezent. In anii 1982 – 1983, datorita interesului aratat fata de aceasta manastire de catre Episcopul din Alba Iulia, Emilian Bardas, cladirea a fost imbunatatita, iar in 1990 a fost sfintita si utilizata de atunci inainte ca manastire pentru maici. Conduse de maica stareta Iustiniana Macarie si ajutate de credinciosii care stiau de existenta manastirii, acestea au construit aici mai multe chilii si cladiri etajate dupa stilul brancovenesc, folosite cu diverse intrebuintari. Maicile au locuit la Manastirea Oasa pana in anul 2000, cand aceasta a fost transformata in manastire de calugari, ca urmare a faptului ca accesul in acest loc aflat la o altitudine de 1.400 metri se realiza foarte greu, in special in sezonul rece.

Manastirea Oasa are o arhitectura foarte simpla, fiind dispusa intr-o forma de cruce si construita din lemn, avand la baza o fundatie din piatra. Aceasta are o singura turla si este acoperita cu sindrila, ceea ce ii confera o infatisare traditionala. Pictura Manastirii Oasa a fost realizata in tehnica fresca de catre pictorul Liviu Dumbrava, intre anii 1985 – 1986.

Hramul manastirii este inchinat Adormirii Maicii Domnului, praznuit in ziua de 15 august si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, cel de-al doilea hram, sarbatorit in ziua de 27 iulie.

Aflata intr-o zona cu peisaje naturale de o frumusete speciala, chiar langa Lacul Oasa, un cunoscut obiectiv turistic al zonei, Manastirea Oasa este un lacas sfant care merita cu siguranta vizitat. Traseul catre locatie este putin dificil, insa merita tot efortul, mai ales ca drumul de acces se face pe renumita sosea nationala Transalpina, ce trece peste barajul de pe lacul de acumulare Oasa, legand localitatea Novaci de orasul Sebes. Chiar in locul unde se afla barajul, drumul se bifurca, in stanga continuandu-si drumul Transalpina, iar in dreapta, printre varfurile de brazi ivindu-se manastirea, aflata intr-o poiana supranumita pe buna dreptate “Poarta Raiului”.

Prezentare video Manastirea Oasa


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>