Manastirea Pangarati

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Pangarati

Manastirea Pangarati este una dintre cele mai vechi asezamante cu traditie veche din judetul Neamt, fiind situata intr-o zona muntoasa acoperita de paduri, pe Valea Bistritei, in partea de est a Muntelui Botosanu. Lacasul de cult este amplasat pe malul stang al paraului Pangarati, la aproximativ  15 km nord de orasul Piatra Neamt  si 13 km est de Bicaz.

Album foto Manastirea Pangarati

Harta zonala Manastirea Pangarati

Descriere Manastirea Pangarati

Manastirea Pangarati a fost ridicata la inceputul secolului al XV-lea, mai exact, in anul 1560 cand biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, ridicata in anul 1460 a fost incendiata de turci si transformata ulterior in manastire.

In perioada existentei bisericii de lemn, in aceasta zona traiau calugari sihastri, printre ei facand parte si cuviosul Simeon Sihastru, unul dintre sfetnicii lui Stefan cel Mare.
In anul 1560, lacasul de cult a fost transformat in manastire, la porunca  voievodului Alexandru Lapusneanu, care in locul bisericii de lemn a zidit o biserica din piatra cu o arhitectura unica intre manastirile din Moldova, aceasta fiind  sfiintita de catre mitropolitul Grigorie al Sucevei.

Manastirea Pangarati, in mai putin de un secol, detinea una dintre cele mai mari propietati de pe Valea Bistritei, in anul 1642 marele vistier Dumitru Soldan a ridicat turnul clopotnita si cu ajutorul egumenului Macarie, tainita subsolului a fost transformata in biserica si s-a construit corpul de chili din sud-vest, unde se afla staretia, trapeza si biblioteca.

In anul 1960, Manastirea Pangarati este inchisa si reactivata in anul 1991 prin hotararea Sfantului Sinod, aceasta devenind manastire de calugari si s-au efectuat lucrari de restaurare la exteriorul lacasului si asupra turnului clopotnita.

Biserica veche din piatra adaposteste doua biserici suprapuse, cea de la subsol  este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si are destinatie de capela, iar cea de sus, fiind si cea principala, este inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. Intrarea in biserica de la etaj se face pe latura de nord, prin intermediul a doua pridvoare.

Ferestrele sunt mici, duble, cu grilaj metalic la exterior, iar pridvorul este luminat de cate o fereastra dreptunghiulara, una la nord si alta la vest,  existand un al doilea pridvor avand intrarea printr-o usa masiva din lemn de stejar, sculptat la exterior.Altarul este luminat de doua ferestre, una fiind la rasarit si alta la nord, aflate in zona proscomidiei, iar catapeteasma este din lemn, sculptata si pictata din anul 1778.

Manastirea Pangarati era considerata una dintre putinele adaposturi sigure din Moldova, fapt ce a fost demonstrat de catre episcopal Sava al Romanului, acesta incercand sa ascunda odoarele eparhiei, in timpul domniei lui Mihai Racovita, odata cu invadarea tarii de catre catanele austriece.

In anul 1996, turnul clopotnita surpat a fost restaurant si s-a finalizat construirea noii biserici din deal.  Biserica noua adaposteste particele din moastele mai multor sfinti, acestea fiind asezate spre inchinare langa icoana Sfantului Ierarh Nicolae, intr-un baldachin de lemn sculptat si inscriptionat. Printre moastele sfintilor pe care ii gasim in acest loc sfant se numara moastel Sfantului Ioan de Kronstandt, Sfantului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Sfantului Sfintit Mucenic Elefterie, Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfintiilor Teodosie si Lavrentie de la Cernigov si moastele Cuviosului Pahomie din Sfantul Munte Athos.

In incinta complexului Manastirii Pangarati se afla muzeul manstirii ce adaposteste comori ale artei religiose, printre care se numara trei icoane lucrate in manastire din anul 1596, vesminte lucrate in fir de aur, sfesnice, sfinte vase, o impresionanta colectie de carte veche, doua Sfinte Evanghelii ferecate in argint si doua iconostase vechi, ce au apartinut bisericii cu hramul Duminica Sfintilor Romani si Schitului Sfantul Nicolae din comuna Dochia – Neamt.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Rezervatia de tisa Pangarati, Lacul Vaduri, Lacul Pangarati, Manastirea Bisericani, Manastirea Bistrita, Schitul Horaicioara, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura, Cetatea Dacica de la Batca Doamnei, Biserica Schimbarea la Fata din Valeni, Rezervatia Naturala Polita cu Crini si Parcul National Ceahlau.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>