Manastirea Pasarea

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul ilfov pasarea

 

Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea a fost ridicata in mijlocul Padurii Pusnicul, pe malul Lacului Pasarea, in anul 1813, de Timotei, staretul Manastirii Cernica la ora aceea si a fost reconstruita in 1847 de arhimadritul Calinic de la Cernica.

Album foto Manastirea Pasarea

Harta zonala Manastirea Pasarea – Muntenia

Descriere Manastirea Pasarea

De-a lungul timpului, Manastirea Pasarea a primit multe danii in mosii, bani sau odoare, devenind foarte bogata, pana in anul 1863, cand a avut loc secularizarea averilor manastiresti.

Ansamblul arhitectural cuprinde Biserica, avand hramul “Sfanta Treime”, o clopotnita inalta, chiliile si trapeza construita in 1827 si folosita ca scoala si cantina.

Tot aici se afla si o colectie muzeala alcatuita din icoane din secolele XVII-XVIII, obiecte de cult lucrate in sidef, fildes, filigran de argint, vesminte preotesti, carti rare precum o Biblie tiparita la Blaj in anul 1795, manuscrise de cantece bisericesti.

In 1864, la Manastirea Pasarea s-a infiintat o scoala primara si un spital pentru locuitorii satelor din jur.

Biserica de cimitir cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, zidita in 1834 a fost pictata de Nicolae Polcovnicu si ucenicii sai.

Intr-una din casele monahale de aici a locuit si a lucrat sculptorul Gheorghe Anghel, autorul cunoscutei statui a poetului Mihai Eminescu, care se afla acum in fata Ateneului Roman din Bucuresti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>