Manastirea Piatra Fantanele – Bistrita

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul bistrita nasaud

 

Manastirea Piatra Fantanele

Manastirea Piatra Fantanele, cunoscuta si sub numele de Manastirea Nasterii Domnului, se gaseste in Statiunea Piatra Fantanele, pe teritoriul judetului Bistrita Nasaud, intr-o regiune pitoreasca de  la poalele Muntilor Calimani.

Album foto Manastirea Piatra Fantanele

Harta zonala Manastirea Piatra Fantanele – Pasul Tihuta

Descriere Manastirea Piatra Fantanele

Aflata in Pasul Tihuta, cunoscut si sub numele de Pasul Bargau, ce leaga Orasul Bistrita de Vatra Dornei, la o altitudine de aproximativ 1200 metri, Manastirea Piatra Fantanele se bucura de ambianta unui cadru natural inedit, cu peisaje montane deosebit de pitoresti. Cei care vor sa viziteze aceasta manastire, cat si intreaga regiune, trebuie sa stie ca pot ajunge la aceasta locatie urmand traseul drumului national DN17, in apropierea caruia esta amenajata si Partia de Ski Piatra Fantanele.

Istoria acestei manastiri a inceput in urma cu mai mult de jumatate de secol, intemeietorul acestui lacas fiind considerat Parintele Vasile Luncan, care a fost primul ce a ridicat aici un mic spatiu de rugaciune si comuniune a omului cu spiritele sfinte. Din cauza imprejurarilor istorice neprielnice, lacasul a fost inchis, prinzand din nou viata mult timp mai tarziu, in anul 1994. Hramul manastirii este sarbatorit in ziua Nasterii Maicii Domnului, de la care provine si cel de-al doilea nume al lacasului. Aceata sarbatoare reuneste in fiecare an un numar impresionant de credinciosi, sositi aici de prin partile Moldovei si ale Ardealului. Aceasta manastire joaca in acelasi timp si rol de parohie pentru locuitorii din Piatra Fantanele, adapostind si un numar de aproximativ 20 de credinciosi ce duc aici o viata de obste. In ceea ce priveste arhitectura lacasului, aceasta este realizata in stil bizantin, din lemn, avand o baza de temelie din piatra. Farmecul interiorului este constituit de catapeteasma sculptata in lemn, dar si de pictura interioara ce urmeaza acelasi model bizantin. Un alt aspect ce atrage atentia celor sositi la aceasta manastire este crucea amenajata in curtea lacasului, inalta de aproximativ 30 metri. Imensul monument este realizat din metal, bratele sale masurand in jur de 15 metri. Crucea se poate vedea chiar si in timpul noptii, fiind iluminata pe intreaga sa suprafata.

De asemenea, asupra Manastirii Piatra Fantanele vegheaza si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, adusa inca din anul 1941 de la Manastirea Prodromita de pe Muntele Athos.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Gaina Ionut
  2017-03-13
  08:48:25

  Buna ziua!A-si dori o cazare la d-voastra,pt o persoana.in data 20.03-25.03 2017,sau cand se poate.Va multumesc!

   
 2. rus anca
  2014-07-15
  09:28:58

  da imi doresc sa merg ,nu ama mai fost

   
 3. simina popa
  2013-08-12
  08:32:25

  Buna ziua.as dori un numar de telefon sau as vrea sa m i raspunda cineva daca acolo se fac cununii chiar daca copii au stat impreuna mai bine de 6 ani ,va multumesc

   
 4. Breban Valentina Andrea
  2013-05-26
  08:46:08

  Buna ziua! Mi-as dorii foarte mult daca as putea vorbi cu cineva de la manastire. As vrea sa aflu mai multe informafii despre manastirile de maicute. Nu stiu cum sa procedez sa gasesc un numar de telefon sau ceva?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>