Manastirea Piatra Scrisa

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul caras severin

 

Manastirea Piatra Scrisa

In Localitatea Armenis din judetul Caras Severin se gaseste Manastirea Piatra Scrisa, un cunoscut lacas de cult. Aflata la numai 25 de km de unul din cele mai mari orase ale judetului, Orasul Caransebes, in drumul spre Orsova, manastirea se bucura de un cadru natural incantator, ce sporeste potentialul turistic al zonei. Aici, unde soseaua serpuieste prin munti, intalnind apele Raului Timis, dainuie de ani buni Schitul Piatra Scrisa, cu clopotnita si chiliile calugarilor ce traiesc aici.

Album foto Manastirea Piatra Scrisa

Harta zonala Manastirea Piatra Scrisa – Banat

Descriere Manastirea Piatra Scrisa

Istoria aparitiei acestui lacas este strans legata de o icoana reprezentand Sfanta Treime, zugravita pe stanca. Potrivit legendelor, aceasta ar fi fost pictata de mana dumnezeiasca, insa istoricii raman mai realisti, adoptand ipoteza conform careia icoana ar fi fost opera unui pustnic ce ar fi trait aici in urma cu multi ani, Aceasta a fost gasita intr-un tunel sapat in interiorul muntelui in timpul lucrarilor de constructie a caii ferate care trebuia sa lege Caransebesul de Orsova. Aparitia acestei icoane a fost perceputa ca un semn, tunelul fiind deviat spre Armenis pentru a proteja descoperirea. Desi povestile ce au in prim plan acest loc sunt numeroase, prima mentiune documentara a Manastirii Piatra Scrisa dateaza din anul 1788, cand aceasta a fost amintita pe o veche harta militara austriaca.

Despre acest lacas s-a vorbit foarte mult, in special pe seama icoanei despre care se spune ca ar fi facatoare de minuni. In fiecare an, in Ziua Tuturor Sfintilor, se strang aici numerosi credinciosi, care vin sa se roage la Icoana de la Piatra Scrisa. Initial, in anul 1929, a fost ridicata aici o capela in interiorul careia este adapostita in prezent icoana. Capela a fost ridicata de catre o familie din Slatina Mica, familia Dragomir, in cinstea fiicei lor decedata. Un an mai tarziu, in anul 1930, Episcopia Caransebesului a preluat initiativa, construind aici un asezamant monahal in toata regula. Ulterior, calugarii stabiliti aici au ridicat o clopotnita si o casa in care sa fie adapostit tot personalul monahal.

Lacasul este special prin insasi amplasamentul sau, intrucat nu foarte multa lume s-ar astepta sa descopere intr-o stanca ascunsa dupa un pod o manastire. Cei care stiu insa de existenta lacasului poposesc mereu cu drag aici. Un avantaj pentru potentialul turistic al zonei il reprezinta peisajele intalnite in aceasta zona de pe Valea Timisului, traversata de fostul drum imperial ce unea pe vremuri regiunea Olteniei de Banat.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Silviu
  2015-07-05
  15:30:48

  Multumim pentru articol, cu prima ocazie o sa caut aceasta manastire. Doar o mica mentiune, va rog rectificati, Caransebes nu este resedinta judetului Caras Severin.

   
 2. Dorel Deac
  2015-05-16
  17:29:28

  Am fost acolo, si este chiar mult har prezent acolo, calugarii nu se nevoiesc doar cu spor in acea micuta grota, dar este si un miracol puterea harului patruzator care salasluiesre in micuta grota , sau pesteruta ivita in stanca, consider ca si doar cateva ore petrecute in rugaciune, smerenie si meditatie in acest minunat lacas de cult iti pot chiar schimba definitiv sufletul daca nu ai si facut-o cumva deja inainte sa ajungi acolo. Acesta ar trebui sa fie un loc autentic de pelerinaj, aici unde totul este atat de modeest, de micut si de discret dar in acelasi timp si atat de coplesitor patruns de harul cel adevarat. Dar poate ca gresesc totusi, pentru ca asa cum spun scrierile ,, Daca ai ti se va mai da, iar daca nu ai ......'' cauti alceva de fapt, spectacol si fast, si de fapt desartaciune poleita si sclipitoare !

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>