Manastirea Pissiota – Poienarii Burchii

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul prahova

 

Manastirea Pissiota

Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poienarii Burchii, judetul Prahova. Manastirea Pissiota, locuita de maici, are hramul Nasterea Maicii Domnului, fiind ctitorita de Nicolae Pissiota si sotia sa Zoe intre anii 1928-1929. Din punct de vedere arhitectural aceasta reprezinta sinteza dintre Orient si Occident, dintre Renasterea italiana si stilul bizantin clasic.

Album foto Manastirea Pissiota – Poenarii Burchii

Harta zonala Manastirea Pissiota – Prahova

Descriere Manastirea Pissiota

Biserica este construita din caramida rosie cu fundatia si soclul din beton, in forma de cruce. Naosul si pronaosul formeaza un spatiu comun. Catapeteasma bisericii la fel si usa de la intrarea in pronaos este sculptata in lemn de trandafir si de cires adus din Grecia, realizand o simbioza perfecta intre sensibilitate si migala sub influenta artei italienesti. Mobilierul bisericii este sculptat in lemn de stejar cu motive nationale, de catre sculptorul Anghel Dima.

Manastirea de la Pissiota are un pridvor inchis, nou pictat, in care se intra printr-o usa metalica. Ulterior s-a adaugat si un al doilea pridvor de dimensiuni mai reduse. Biserica are doua turle, cea de pe pronaos servind si ca clopotnita.

Un aport deosebit la impodobirea bisericii l-au avut nume celebre precum Costin Petrescu, care a pictat frescele interioare ale Ateneului Roman sau Catedrala de la Alba Iulia si ucenicul acestuia Gheorghe Eftimiu. Un alt nume a fost Vasile Rudeanu, care a pictat portretele ctitorilor si ale Patriarhilor Miron Cristea si Justinian Marina.

Tot aici se gaseste icoana Maicii Domnului cu Pruncul, facatoare de minuni de o valoare si o frumusete incomensurabila. Aceasta a fost pictata de Eustatiu Stoenescu (1884-1959) cu o tehnica impresionanta: practic, in orice loc din biserica te-ai afla, ochii Maicii Domnului te privesc.

In biserica mai exista si o racla – donata de P. S. Varsanufie – cu moastele Sfintilor Dimitrie Izvoratorul de mir, Teodor Stratilat, Trifon, Ioachim de Vatoped si ale Cuviosilor ucisi in Sinai si Rait.

In partea de nord a bisericii se afla un muzeu subteran, care are si rol de gropnita pentru ctitori si familia acestora. Aici se gaseste o mica icoana pictata pe lemn de marele pictor Nicolae Grigorescu.

Prezentare video Manastirea Pissiota


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>