Manastirea Popauti

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul botosani

 

Manastirea Popauti

Manastirea Popauti este o manastire de calugari, ctitorita in anul 1496 de catre domnitorul Stefan cel Mare, aflata pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Botosani si este situata in apropierea garii, pe Strada Stefan cel Mare numarul 41 a municipiului Botosani, in partea de sud- vest a acestuia, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Manastirea Popauti

Harta zonala Manastirea Popauti

Descriere Manastirea Popauti

Manastirea Popauti a fost construita in anul 1496 ca biserica de mir si are hramul Sfantul Nicolae, fiind amplasata in trecut la periferia Botosanilor, in zona numita Popauti din nord-vestul orasului.

Din ansamblul Manastirii Popauti face parte Biserica Sfantul Nicolae si turnul clopotnita, toate fiind incluse in Lista Monumentelor Istorice ale judetului Botosani. Biserica prezinta asemanari arhitecturale cu alte doua biserici construite in aceeasi perioada si anume Biserica Sfantul Nicolae din Dorohoi si Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau. Biserica face parte dintr-un ansamblu fortificat, ce mai cuprindea un palat domnesc si un turn clopotnita. In palatal de langa biserica statea Stefan cel Mare in drumul sau spre Curtea Domneasca din Harlau.

Manastirea Popauti a fost ridicata din piatra, in forma de cruce, in stilul moldovenesc, conform dispunerilor incaperilor bisericii, cat si in sistemul de constructive a turlei naosului si a decoratiunilor exterioare. Fatada bisericii este din caramida rosie netencuita, iar partea interioara este acoperita cu piatra fasonata, colturile cladirii si contraforturile sunt din blocuri massive din piatra. Turla lacasului are o forma poligonala pe exterior si cilindrica pe interior, care se sprinjina pe acoperisul naosului prin doua baze stelate, cu patru ferestre in punctele cardinal.

In interiorul bisericii sunt illustrate picture din secolul al XV-lea, in pronaos se afla pucturi dedicate patronului Bisericii Sfantul Nicolae si Sinoadele Ecumenice, peretii naosului sunt decorate cu scene din Ciclul Patimilor si deasupra sunt medalioane in care sunt pictati martiri si ierarhi.

In interior a fost descoperita o necropola boiereasca, in urma sapaturilor arheologice efectuate,unde au fost inmormantati, pe trei niveluri, 25 de oameni. In zonele sudice si vestice ale pronaosului au fost identificate in anul 2001, 16 morminte, dintre care 2 sunt dinainte de construirea bisericii, iar celelalte in decursul secolelor XVI si XVII.

Turnul clopotnita de la Popauti este situat la nord-vest de cladirea bisericii si are 17 m inaltime, construit din piatra bruta, cioplita numai la colturi, are 3 etaje si acoperis de sindrila, acesta avand ca scop adapostirea in caz de pericol. La etajul al treilea se afla clopotnita.

In curtea complexului medieval Popauti a exista un muzeu, care a fost demolat in ultimul deceniu al secolului al XX-lea pentru a construii o noua biserica cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. In prezent, in curtea manastirii se afla o cladire ce adaposteste staretia si chiliile monahilor.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea de la Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Biserica armeano-gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica armeana Sfanta Treime, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Manastirea Agafton, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>