Manastirea Prislop

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul hunedoara

 

Manastirea Prislop

Manastirea Prislop este amplasata intr-o zona pitoreasca in aproprierea localitatii Silvasu de Sus, intr-o poiana strajuita de culmile Muntilor Poiana Rusca din Tara Hategului. Manastirea este unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Transilvania, inceputurile ei datand de aproape sapte secole. Data exacta nu se cunoaste, dar se presupune ca ctitorii laici au fost nobilii romani din Ciula, proprietarii pamanturilor din acea perioada.

Album foto Manastirea Prislop

Harta zonala Manastirea Prislop – Hunedoara

Descriere Manastirea Prislop

Manastirea Prislop se afla la 13 km de Orasul Hateg si la 16 km de Municipiul Hunedoara, intr-o zona superba cu multa liniste, inconjurata de dealuri care coboara in pante domoale pana aproape de lacasul de cult, la o altitudine de 640 metri. Prin curtea manastirii trece Paraul Silvas, afluent al raului Strei.

Pe la sfarsitul secolului XIII, s-au stabilit in padurile Silvasului primii sihastri ce se nevoiau in colibe de lemn, iar rugaciunile de obste le faceau intr-o biserica de lemn ce purta hramul Sfantul Ioan Teologul, biserica care si-au inaltat-o cu mainile lor pe valea paraului Prislop, asezarea purtand numele de Sihastria Prislop. Odata cu intemeierea Manastirii Tismana, Sihastria Prislop intra sub supravegherea duhovniceasca a Sfantului Nicodim, reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc din a doua jumatate a veacului al XIV.

In jurul anului 1400, Cuviosul Nicodim se stabileste pentru cativa ani la Sihastria Prislop. Aici innoieste biserica si chiliile deja existente cu ajutoare de la Mircea cel Batran, aduna in jurul sau peste 30 de sihastri si introduce viata de obste. Biserica actuala finalizata in 1405 din piatra, are o arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca, plan triconic cu turla asezata pe naos. Sub influenta sa, sihastria a cunoscut cea mai inalta traire ecumenica din istoria sa, situandu-se in fruntea tuturor sihastriilor din Transilvania, devenind metoc al Manastirii Tismana.

Timp de un secol si jumatate, manastirea si-a continuat menirea fara a mai fi mentionata in documentele vremii. Din pacate, pe la jumatatea secolului XVI, Sihastria Prislop ajunge aproape de ruina. Domnita Zamfira, fiica domnitorului Moise Voda Basarab din Bucuresti, refugiata in zona Ardealului dupa moartea tatalui ei, a auzit de Manastirea Prislop si de izvorul cu putere vindecatoare de langa manastire. A venit sa vada manastirea si fiind impresionata de frumusetea ei, a restaurat biserica manastirii intre anii 1564-1580, devenind a doua ctitora a Manastirii Prislop. Domnita Zamfira si-a petrecut restul vietii aici si moare in anul 1580. Piatra funerara a mormantului ei se gaseste in dreapta pronaosului bisericii.

In timpul tulburarilor religioase de la mijlocul secolului al XVIII-lea, legate de aparitia greco-catolicismului la noi in tara, ca masura de represalii impotriva refuzului si rezistentei calugarilor ortodocsi de aici de a trece la greco-catolicism, biserica manastirii a fost ocupata si incendiata din ordinul generalului austriac Buccow in anul 1762, iar calugarii ortodocsi alungati. Prin actul istoric al revenirii preotilor si credinciosilor uniti la Biserica Ortodoxa stramoseasca din octombrie 1948, Manastirea Prislop redevine si ea ortodoxa.

Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, a adus personal la Prislop la 25 noiembrie 1948, pentru restaurarea manastirii aflata intr-o stare avansata de degradare, pe Ieromonahul Arsenie Boca, staretul reinviatei Manastiri Brancovenesti de la Sambata de Sus, care cu doua veacuri in urma avusese aceeasi soarta, fiind distrusa cu tunurile din ordinul aceluiasi general. Astfel, manastirea a fost reconstruita si pictata de cel de-al treilea ei ctitor, Parintele Arsenie Boca, recunoscut pentru icoanele sale luminoase si inaltatoare. Tot el a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri. El a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut in nefiinta, mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.

In anul 1950, din lipsa de calugari care sa slujeasca lacasul de cult, Prislopul devine manastire de calugarite, iar Arsenie Boca devine duhovnicul manastirii, prin hotararea Episcopului Andrei Magieru al Aradului. Datorita decretului nr. 410 adoptat de catre comunisti in anul 1959, Manastirea Prislop, ca, de altfel, majoritatea manastirilor, a fost desfiintata. Incepand cu anul 1976, Prislopul redevine manastire de maici, iar din anul 1991, in incinta a fost infiintat Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani.

Arsenie Boca – Sfantul Ardealului

Parintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic in istoria monahismului ortodox roman, duhovnic si clarvazator intrat in istorie, mare traitor, dar si mare invatat, teolog si pictor de icoane, s-a nascut in anul 1910 in Vata de Sus, judetul Hunedoara. Parintele a fost inchis, torturat si urmarit de catre securitate pana la sfarsitul vietii. In ce 41 de ani de slujire la Prislop, a pictat fresce si icoane deosebit de valoroase astazi, a reorganizat viata de obste si a redat manastirii stralucirea si frumusetea de care se bucura astazi mii de credinciosi ce calca pragul lacasului de cult.

Sfantul Ioan de la Prislop

Ioan Sihastru, canonizat ca sfant de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a inchinoviat in obstea calugarilor de la Prislop in secolul XV, ducand o viata aleasa de rugaciune, impletita cu munca si savarsirea de fapte bune. Dupa un numar de ani de slujire s-a retras de la manastire la 500 de metri pe raul Slivat, unde si-a sapat singur o chilie in piatra, cunoscuta si azi sub numele de Casa Sfantului.

Izvorul Tamaduitor si Icoana Maicii Domnului

De numele Manastirii Prislop se leaga Izvorul Tamaduitor si Icoana Maicii Domnului, ce au fost un liman al sperantei in vremurile zbuciumate. Una dintre primele minuni ale izvorului i s-a intamplat chiar Domnitei Zamfira, fiind extrem de bolnava, si-a pus toata speranta in acest izvor miraculos, a baut din apa lui si peste putin timp si-a recapatat puterile. In semn de multumire pentru vindecare, domnita Zamfira a adus la manastire o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 24

 
 1. Florina
  2015-05-06
  14:24:03

  cum pot sa ajung la manastirea prislop?sunt din independenta,galati.

   
 2. emilia
  2015-02-02
  18:45:44

  acest pelerinaj sa fie cu plecare din Ploiesti

   
 3. emilia
  2015-02-02
  18:44:17

  as dori daca se poate sa ma instiintati daca se face pelerinaj la Mormantul Parintelui Arsenie Boca. cu multumiri

   
 4. Condurache Anisoara
  2014-11-26
  21:06:14

  din Galati daca faceti plecari la mnastire,as fi fost interesata pentru 29.11.2014 dar cred ca este tarziu

   
 5. sinescu
  2014-06-19
  10:59:50

  am mers la Manastirea Prislop nimeni nu m-a oprit sa imi spuna ceva am mers cum se merge la o bisercica mamastire daca nu stiti luativa o fusta si ceva pe cap asa intrati si in biserica pentru cine nu are la ia fusta se gaseste la intrare si batic si fust a si normal bluza trebuie sa fie mai decenta nu cu bretele adica nici in biserica nu puteti intra asa este mare pacat daca tot va duceti pana acolo

   
 6. petronela
  2014-03-14
  23:31:56

  vroiam sa intreb din iasi sau apropoere de iasi
  este vreo excursie??imi doresc sa ajung la manastire si la mormantul parintelui arsenie boca ..astept un raspuns va rog..multumesc

   
 7. steluta gutoiu
  2014-03-03
  07:26:58

  Imi doresc din tot sufletul sa ajung la mormantul Par.Arsenie Boca. Simt ca acolo o sa imi gasesc alinarea la necazurile si boala pe care o duc de ani de zile.

   
 8. maria stanoiu
  2014-01-03
  04:43:03

  Sunt coplesita de ceea ce citesc despre aceasta manastire si despre Parintele ARSENIE BOCA ! Imi doresc din suflet sa ajung si eu la manastirea PRISLOP si la mormantul Parintelui ARSENIE BOCA,ma rog la Bunul DUMNEZEU sa ma ajute sa merg intr-un pelerinaj sa vizitez si alte manastiri din acea zona ! Doamne ajuta pe toti drept credinciosi ortodocsi !
  Sunt din Constanta si tare mult as vrea sa stiu cine sau cui sa ma adresez pt. a ma inscrie intr-un pelerinaj !

   
 9. Ionescu
  2013-10-31
  13:40:46

  As dori din suflet sa ajung acolo. Cred in puterea miraculoasa a Duhului Sfant ce se revarsa in acel loc si sunt convins de binefacerile unei asemena calatorii.
  Ovidiu Ionescu -Buzau

   
 10. irina
  2013-08-02
  10:04:23

  As vrea sa ajung la Prislop in perioada 17 -18 august 2013. Sunt din Bucuresti. Daca stiti vreo excursie in aceasta perioada astept vesti. Multumesc.

   
 11. maria
  2013-07-23
  11:24:50

  Am fost, sunt din Hunedoara si vreau sa va spun ca unele dintre maicute sunt foarte dificile. Am avut fusta lunga si un tricou fara maneci si cu anchior. Mi-a spus una dintre ele ca este pacat sa vii cu asa ceva imbracata. Daca ajungeti aici imbracativa-va cu ceva cu maneci, sa nu riscati sa se ia de voi. Langa mine i-a luat unei fete salul de pe cap si i l-a pus pe umeri. Unei alte colege i-au refuzat monedele de 10 bani ca ele le ARUNCA. Deci veniti cu bani mari, daca puteti milioane, ca sunt foarte apreciate aici bancnotele.

   
 12. stan alina
  2013-07-13
  17:41:51

  are cineva nr de telefon de la manastire? vreau sa ma cazez la manastire, nu la pensiuni.

   
 13. roxana
  2013-07-03
  11:16:35

  Tanti Nicolescu Doina dumneata ai incalcat niste reguli stricte..ti se dadea o fusta sa pui pe ma-ta..probabil ai refuzat sau nu ai stiut..ghinion.

   
 14. irimie nicoleta
  2013-06-17
  17:57:29

  as dori sa ajung la manastirea Prislop si la mormant pt mama mea care nu se simte bine va rog sa imi scrieti cand se fac excursii pentru o zi ..va multumesc sant din brasov

  doamne ajuta

   
 15. iovidiu1
  2013-03-23
  10:59:55

  INFORMATII UTILE PENTRU CEI FARA MASINA aveti ”normandia” autocar Bucuresti-hateg in fiecare zi(50 ron), sau tren buc-subcetate 85 ron(in fiecare zi)…Trebuie sa stiti ca puteti merge si fara masina si chiar foarte comod, cu NORMANDIA ,viitorul(autogara militari) ajungeti in Hateg si de acolo mai aveti 14 km pina la minastire la care este foarte simplu sa ajungeti ,sunt taxi-uri care costa in jur de 21 ron dus si 25 ron intors hateg-prislop,,,subcetate-hateg 10 ron(va las un nr taxi care va ia oricind si de oriunde din zona;prislop,subcetate,hateg —dl Cornel-0728787061 sau0765333660—si va duce oriunde aveti nevoie pe bani putini)

   
 16. gabriela lambrache
  2013-02-06
  12:58:41

  Imi doresc din tot sufletul sa ajung la Manastirea Prislop si doresc sa stiu pe ce traseu se ajunge din Bucuresti si daca exista posibilitatea sa ne cazam la Manastire. Eu ma deplasez mai greu si as merge cu sotul si cu fiul meu. Va multumesc foarte mult pentru eventualele informatii.

   
 17. Vlad
  2013-01-12
  20:49:20

  Azi am fost la manastire, locul este superb iar trairea spirituala este una desavarsita, la intrare sunt enuntate anumite conditii ce tin de decenta si pentru femei de principii crestin ortodoxe. Rugaciunea de la mormantul Sfantului Arsenie Boca nu poate fi descrisa in cuvine, merita sa o traiesti

   
 18. Maria
  2012-12-13
  14:24:42

  Da, i-mi doresc sa ajung la aceasta Manastire
  dar am citit articolele dumneavoastra si ma rog la
  Dumnezeu sa ma ajute, sa nu mi se intample si mie ceva incat sa nu pot vizita Manastirea.
  Dar daca voi avea necazuri de genul acesta, merg
  undeva, i-mi schim hainele si sper ca pana la urma sa nu plec de la Manastire fara sa o pot vizita.
  Este foarte bine ca avertizati oameni pentru ca asa ceva ori cui i sar fi putut intampla.
  Pana acum nu mi sa intamplat sa merg la o manastire si sa-mi fie interzis sa intru pentru ca
  eram imbracata in pantaloni.
  Dar daca astea sunt regulile Manastiri, trebuie sa ne conformam.
  Va multumesc pentru avertisment si va doresc la
  toti zile fericite.
  Maria

   
 19. lacry
  2012-11-26
  09:24:01

  asa e si normal sa intri intr-o manastire..nu e un loc in care sa te plimbi in tricou si in pantaloni scurti!eu am fost si am fost imbracata adecvat locului.cu batic pe cap si fusta lunga!e un loc de vis!un loc in care mergi sa te rogi..nu sa pozezi si sa te plimbi!sa va ierte Dumnezeu rautatile!!!

   
 20. gaby
  2012-11-05
  12:40:43

  Va rog sa-mi spuneti cand se fac excursii la Manastirea Prislop cu plecare din Brasov,cat costa biletul dus-intors si cu ce mijloc de deplasare .Multumesc.

   
 21. Nicolescu Doina
  2012-10-26
  23:07:00

  Iubesc de multi ani judetul Hunedoara si de cate ori am avut ocazia l-am vizitat. Nu am vazut niciodata manastira Prislop! In luna septembrie am ajuns si aici. La poarta mi s-a atras atentia ca nu am voie sa fotografiez (cu toate ca am gasit fotografii frumoase pe internet, facute de vizitatori). Am pus aparatul in rucsac si am intrat. Cand am ajuns langa biserica a aparut o calugarita care m-a apucat de mana si mi-a ordonat sa plec, fiindca sunt imbracata necorespunzator! (specific ca am 70 ani si eram imbracata in pantaloni lung, un tricou cu maneci scurte si adidasi, tinuta in care am vizitat si Vaticanul, printe altele).
  Va rog sa scoateti manastirea Prislop din obiectivele de vizitat. Este un loc pentru habotnici.

   
 22. Nicolescu Doina
  2012-09-22
  17:35:05

  Tot ce ati scris este frumos, dar ati omis sa mentionati ca este un loc interzis vizitarii!
  In data de 19.09.2012 am facut o gramada de drum pana la manastire, ghidata de unii ca Dv. si surprize:
  1. La poarta 4 poersoane mi-au spus sa pun aparatul foto in rucsac. Dv. cum ati facut fotografii?
  2. Cand am ajuns langa biserica a aparut o calugarita care m-a apucat de mana si a inceput sa ma traga spre poarta. Noroc ca eram cu nepotul meu, care este un barbat voinic si a renuntat sa ma mai traga de mana. Motivul pentru care a trebuit sa plec fara sa vad nimic: "purtam pantaloni". Mentionez ca am vazut aproape toate manastirile monumente istorice din Romania si am fost chiar si la Vatican, dar asa ceva nu mi s-a intamplat!

  Specificati ca este o manastire pentru habotnici!

   
 23. claudia
  2012-08-12
  20:11:13

  este un loc sfant,merita vazut.Doamne ajuta.

   
 24. Katy
  2012-02-27
  19:11:26

  Ati omis sa mentionati in articolul de mai sus si faptul ca tot la man. Prislop, in cimitirul manastirii, se afla si mormantul celui considerat Sfantul Ardealului si al Fagarasului, adica Par. Arsenie Boca, mormant ce a devenit un cautat si important loc de pelerinaje al zilelor noastre.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>