Manastirea Putna

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava stefan cel mare

 

Manastirea Putna

Manastirea Putna este situata in nordul Moldovei, la 33 kilometri de orasul Radauti, in Localitatea Putna, judetul Suceava cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este prima si cea mai importanta manastire ctitorita de catre domnitorul Stefan cel Mare. Construita pe locul unde a cazut sageata lui Stefan cel Mare, Manastirea Putna are o incinta patrulatera, iar fatada exterioara este alcatuita din lemn si caramizi. Manastirea a suferit de-a lungul timpului numeroase atacuri, incendii si chiar cutremure, insa din ceea ce a fost initial Putna lui Stefan cel Mare, a ramas doar Turnul Tezaurului, care are doua etaje din latura vestica si turnul clopotnitei din est.

Album foto Manastirea Putna

Harta zonala Manastirea Putna

Descriere Manastirea Putna

In centrul Manastirii Putna veti putea admira pisania originala din vremea lui Stefan cel Mare precum si alta din anul 1752 pe fatada interioara. Pe fatada de vest veti putea observa reunite stemele monedelor din Tara Romaneasca si Moldova. “Turnul lui Eminescu” a fost denumit astfel datorita prezentei scriitorului alaturi de cativa prieteni la “Marea Serbare de la Putna”, poet ce definise manastirea ca fiind “Ierusalimul neamului  romanesc”. Portivit cercetarilor arheologice facute in zona se pare ca locul unde se afla acum manastirea a deservit in trecut altei asezari monahale. Constructia pune in lumina componente ale arhitecturii gotice si bizantine, fenomen dezvoltat pe toata perioada lui Stefan cel Mare cunoscut pentru numarul urias de manastiri construite sub domnia lui.

In centrul manastirii se afla Biserica Putna, cladire ce si-a pastrat vechea infatisare dar la care a mai fost adaugat un pridvor. Biserica se creioneaza prin ferestrele mici si dreptunghiulare, iar in ceea ce priveste aspectul exterior veti putea vedea arcadele, firidele si braul torsionat decorate in spiritul stilului moldovenesc. In baldachinul de sus, in camera mormintelor, stau la loc de cinste pietrele funerare ale lui Stefan cel Mare (decorata cu patru medalioane in forma de inima si cap de bour), a doamnei Maria de Mangop, a celor doi fii Bogdan si Petru cel Mare si a doamnei Maria Voichita. Daca viziati pronaosul veti vedea mormantul lui Bogdan Voda cel Ord, al domnitei Maria (fiica a lui Stefan cel Mare), Stefanita Voda si a doamnei Maria Rares.

Manastirea Putna este un loc plin de traditie cronicareasca si bine cunoscuta ca fiind centrul artistic pentru miniaturisti sau caligrafi. Muzeul Putna din incinta manastirii va ofera posibilitatea de a admira pe langa colectia de broderii si cel mai vechi portret brodat in marime naturala a doameni Maria Voichita. Renovat  intre 1976 si 2004, muzeul  adaposteste carti cu invataturi religioase, carti de cult, vesminte preotesti, cruci, icoane si candele. Tot aici veti putea gasi icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului adusa de la Constantinopol in 1472 de catre sotia domnitorului, Maria de Mangop.

Prima manastire ctitorita de Stefan cel Mare a scos la iveala puterea  si credinta domnitorului in Dumnezeu si in neamul romanesc. Este cunoscut faptul ca primele scrieri in limba romana au fost realizate de catre calugari in diferite manastiri, insa aceasta se face speciala prin gazduirea mai multor stiluri arhitecturale si a tipurilor de arta traditionala care s-au dezvoltat sub acoperisul ei.

Deoarece biserica Manastirii Putna, prima biserica construita de Stefan cel Mare, nu s-a pastrat, ea fiind distrusa in mod repetat de catre diversi cotropitori, actuala biserica fiind reconstruita dupa planurile initiale, astfel cea mai veche biserica pastrata in forma originala pana in zilele noastre, construita de domnitor, devine Biserica Patrauti.

Prezentare video Manastirea Putna


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 6

 
 1. Adrian
  2017-10-26
  18:25:51

  Am văzut-o de cel puțin 3 ori și aș revedea-o de 30 de ori!

   
 2. Violeta Horn-Rusnac
  2017-10-03
  08:37:30

  Buna ziua ! Ajungem duminica la Suceava si vom vizita numaidecit manastirea Putna. In apropierea manastirii, pe la Vicovul de Jos, cred, Doamna Sofia Vicoveanca are un muzeu al portului popular. Am dori mult sa-l vizitam . Stiti cumva mai multe despre acest muzeu , sper ca e deschis duminica, ore de deschidere. Mutumesc mult anticipat. Violeta Horn-Rusnac

   
 3. Afloroaei Mihai
  2013-05-05
  11:55:31

  am fost si eu , splendida manastire se evidentieaza prin stilul ei caracteristic cat si prin zona unde a fost amplasata : merita vazuta !

   
 4. Daniela
  2012-04-30
  15:47:29

  Indemn pe oricine ajunge in Bucovina, sa deschida usa acestor lacasuri ale luminii, bucuriei si reculegerii sufletesti!,

   
 5. iulia nic
  2010-06-24
  11:00:58

  Indemn calatorul cautator de liniste sufleteasca sa viziteze Manastirea Putna, locul de odihna vesnica a Voievodului Stefan cel Mare.

   
 6. angela
  2010-04-16
  10:56:18

  frumoasa manastire, intr-o zona frumoasa

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>