Manastirea Raciula

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Raciula

Republica Moldova gazduieste pe teritoriul sau Manastirea Raciula, manastire de maici ce a fost construita spre sfarsitul secolului al XVIII lea de fratii Andrei si Ioan Rosca, doi preoti originari din satul Pascani.

Album foto Manastirea Raciula

Harta zonala Manastirea Raciula

Descriere Manastirea Raciula

Lacasul de cult se afla la distanta de 45 km de Chisinau si 10 km de Calarasi. Acesta a luat nastere in jurul anului 1797, cand, a fost destinata pentru a fi o manastire de calugari, insa, schimbarea in manastire de maicute a avut loc in anul 1811 cand Schitul Mana, aflat in apropiere a fost desfiintat iar aici a fost realizata o obste de calugarite.

Astfel, au fost ridicate doua biserici, Biserica Nasterii Maicii Domnului si Biserica Sfantului Ierarh Nicolae. Odata cu anul 1854 au fost oficiate slujbe in limba romana. In aceeasi perioada, intre 1855 si 1860 a mai fost infiintata o noua biserica de iarna, cea veche suferind grave deteriorari, urmand ca in 1907-1910 sa fie refacuta si biserica de vara.

Alaturi de numele manastirii vine si o istorie bogata, aceasta fiind o mare forta de rezistenta impotriva comunismului. Lacasul este situat in satul Raciula, sat ce conduce si spre alte manastiri, precum Harjauca si Harbovat.

Pentru a intra in manastire trebuie tinuta calea ulitei Sfanta Maria.

In perioada interbelica manastirea purta numele de Sfanta Manastire Oltea Doamna, in cinstea mamei Voievodului Stefan cel Mare. La data de 3 august 1938 a fost schimbat numele de catre Soborul staretilor si staretelor manastirilor si schiturilor din Eparhia Chisinaului.

In anul 1959 intreaga avere a manastirii a fost arsa pe Dealul Calarasilor, incluzand trapeza, staretia, animalele, via, livada s.a.

Dupa aceasta perioada neagra, in 1989, odata cu caderea comunismului, manastirea a fost din nou deschisa credinciosilor sub indrumarea agumenei Eustafia, care a urmat sa fie numita stareta. Manastirea a fost din nou inregistrata in 1990, iar in 1994 biserica de vara a fost sfintita.

Prezentare video Manastirea Raciula


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>