Manastirea Rasca

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Rasca

Manastirea Rasca se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult ortodoxe din Nordul Moldovei, fiind localizata mai exact in Satul Rasca, la o distanta de numai 15 km de Falticeni, intr-un cadru natural pitoresc de pe valea Paraului Rasca. Acest complex monahal a fost inclus inca din anul 2004 pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava, biserica manastirii de aici datand inca din perioada medievala si fiind singurul lacas din zona pictat in stil bizantin.

Album foto Manastirea Rasca

Harta zonala Manastirea Rasca

Descriere Manastirea Rasca

Ansamblul monahal de la Rasca este inconjurat de un zid de incinta, ridicat inca din prima jumatate a secolului al XVII-lea, in interiorul caruia se gasesc biserica manastirii, ce isi sarbatoreste hramul in ziua Sfantului Nicolae, un frumos turn clopotnita si mai multe chilii, in care isi duc existenta calugarii de aici. Farmecul manastirii este reprezentat in cea mai mare parte de picturile realizate pe zidurile exterioare, in tehnica fresca, ce ilustreaza diverse personaje si scene biblice si confera un aspect mai special lacasului.

Lacasul de cult de aici a fost ridicat in anul 1542, in timpul domniei lui Petru Rares, cu scopul de a gazdui intreaga obste de calugari, mutata de la Manastirea Bogdanesti, ce fusese distrusa definitiv de catre navalirile succesive ale tatarilor si turcilor. Initial, manastirea era subordonata Manastirii Probota, un alt important lacas de cult din aceasta zona a Moldovei, fiind sfintita in primavara anului 1542, cand au fost aduse aici si ramasite din moastele Sfantului Nicolae.

De-a lungul vremii, Manastirea Rasca a cunoscut si perioade mai putin prielnice, fiind pradata in nenumarate randuri de catre popoarele ce au invadat teritoriul Moldovei si ramanand chiar in stadiul de ruina zeci de ani la rand. Cele mai semnificative lucrari de restaurare a lacasului s-au derulat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cand pridvorul de la intrarea in biserica a fost inchis si majoritatea picturilor ce se degradasera in timp au fost refacute, dupa modelul original realizat initial.

In prezent, intrarea in interiorul complexului manastiresc se realizeaza pe sub turnul clopotnita, ce se gaseste aici inca din secolul al XVII-lea, in care a fost tinut prizonier timp de sase luni istoricul Mihail Kogalniceanu. Mai departe, la capatul aleilor marginite de flori multicolore se gaseste biserica, intrarea in interiorul lacasului realizandu-se pe fatada sa sudica, printr-un mic portal, foarte frumos sculptat. Interiorul lacasului este foarte armonios decorat cu numeroase picturi bisericesti, cel mai interesant element de decor fiind un vechi candelabru aflat in pronaos.

Prezentare video Manastirea Rasca


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>