Manastirea Ratesti – Buzau

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Ratesti

Manastirea Ratesti se afla la 30 km distanta de Buzau, in satul Ratesti, comuna Berca. Acest lacas de cult, ctitorie a boierului Dragomir si a sotiei sale, a fost la inceput un schit de calugari care detinea o mica biserica de lemn ce purta hramul Sfanta Treime. Schitul Ratesti a fost atestat documentar pentru prima oara in data de 6 mai 1634, prin actul de danie al monahului Sofronie de Gomesti.

Album foto Manastirea Ratesti

Harta zonala Manastirea Ratesti – Buzau

Descriere Manastirea Ratesti

O marturie indirecta cu privire la acest schit a fost facuta printr-un act ce dateaza din 21 ianuarie 1652, in care printre cei ce dau marturie ca Dragomir Capitanul stapanea mosia Ratesti se numarau Damaschin Calugarul, Daniil Calugarul si Popa Dumitru calugarul, toti locuitori ai schitului ctitorit de capitanul Dragomir. Potrivit documentelor, in 1752 lacasul a fost parasit, lucru frecvent intalnit la aceasta perioada si la alte schituri din judetul Buzau. Manastirea Ratesti a fost reinfiintata dupa anul 1760, in urma donatiei care a fost facuta de boierii Scarlat si Alexandru Hrisoscobu. Lacasul a revenit ca ca manastire de maici, urmand ca in 1784 sa mai fie construita alaturi inca o biserica din lemn, ce poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Pe temeliile manastirii a fost ridicata biserica cea mare de acum, ce poarta ambele hramuri, Sfanta Treime si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Tot in aceasta perioada s-a construit in cimitir o biserica mica cu o singura turla pe naos, pictata in 1874 (pictura modesta) de un autor necunoscut ce are hramul “Invierea lui Lazar”.

In privinta vladirilor din incinta manastirii inventarul din 1875 enumera: scoala, biserica, clopotnita, arhondaricul, o alta cladire cu 12 camere si inca o casa mai mica cu o sala. In afara curtii interioare era o casa arhondaric cu sala si 7 camere, doua case mici, bucatarie si alte constructii pentru animale si pasari. Cutremurele din 1940, 1977, 1986 au adus stricaciuni care au facut necesara renovarea constructiei si a picturii bisericii.

Biserica, edificiu monumental in care se imbina structurile compozitionale ale arhitecturii ecleziastice autohtone cu cateva elemente din stilul neoclasic, intr-un mod placut armonios, atrage privirea, dar si imbie sufletul pelerinului la rugaciune. Biserica are 30 metri in lungime, 15 metri latime, si este construita pe o temelie de piatra de un metru si cu inaltimea pana la acoperis de 10 metri. Este de plan triconic, cu pronaosul dezvoltat in largime. Lacasul de cult prezinta trei turle ce au fost realizate din scandura, o turla mare pe naos, inalta de 12 metri, avand o forma octogonala si doua turle de mici dimensiuni situate pe pronaos, in forma patrata, fiecare avand cate patru ferestre. Naosul a fost delimitat de pronaos prin cele doua coloane ce sustin arcada boltei. Pardoseala bisericii a fost facuta din scandura, in timp ce acoperisul este din tabla alba.

Lacasul de cult a fost pictat in fresca in perioada 1843 – 1844 de catre Nicolae Teodorescu, conducatorul scolii de zugravi de la Episcopia Buzaului, alaturi de nepotul sau Gh. Tattarescu. Din perioada in care s-a lucrat la Ratesti, a fost pastrata pana in prezent o icoana cu doua fete ce reprezinta Sfanta Treime si Iubirea lui Hristos, ce are tot cu doua fete. Din pictura lui Nicolae Teodorescu azi se mai pastreaza doar catapeteasma. Octavian Teodorescu renoveaza pictura in 1973-1974. Dupa cutremurul din 1977, tot edificiul s-a fisurat si in 1978-1979 pictura a fost din nou renovata.

Din punct de vedere al sculpturii, biserica are catapeteasma, iconostasul, strana arhiereasca, opere ale atelierului de sculptura de la Episcopia Buzaului. In anul 1861 a luat fiinta o scoala pentru maici si pentru fetele sarace din comunele invecinate, infiintata si finantata de P.S. Dionisie Romano. Traditia scolii a fost reluata aici prin scoala de adulte in 1912 si prin scoala de cantari bisericesti din 1922, de asemeni prin actualul seminar (1996), ridicat prin grija P.S.Epifanie Norocel. In stanga bisericii mari a manastirii este cismeaua, ridicata in 1911 de Fotinia Xenocrat. Aproape de cismea se afla cladirea muzeului, care adaposteste colectia de arta veche bisericeasca a manastirii. Colectia a luat fiinta in anul 1975, amenajata fiind intr-o sala spatioasa, fosta trapeza, pictata in anul 1859 de monahul Elisei de la Ciolanu, astfel incat sala insasi constituie o adevarata expozitie de arta.

Cu privire la colectia de carte veche bisericeasca expusa in sala muzeului, inca din anul 1878 puteau fi gasite aici 180 volume dintre care figurau cele a lui Macarie Egipteanul, Teodor Studitul, Ioan Scararul, Sf. Vasile cel Mare si Sf. Ioan Gura de Aur. In anul 1900 se gaseau aici numeroase manuscrise, cel mai pretios fiind un Tretavanghel. Colectia de arta bisericeasca a fost realizata in anul 1975 si este formata din icoane pe lemn si sticla, broderii artistice, obiecte de cult, carte veche. De asemenea, in colectie sunt incluse broderii in fir de aur si argint, obiecte liturgice din argint: cruci, sfesnice, candele, catui, ripide, cadelnite, doua chistornice din piatra, obiecte sculptate in lemn, pomelnice ctitoricesti pe lemn. Manastirea Ratesti are un numar mare de vietuitoare, cum a avut pe tot timpul existentei ei, cu viata de sine.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>