Manastirea Rohia – Maramures

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul maramures

 

Manastirea Rohia

Manastirea Rohia, sau Manastirea Sfanta Ana, cum mai este cunoscuta in randul credinciosilor, este una dintre cele mai faimoase manastiri din intrega regiune a Maramuresului, fiind asezata intr-un cadru pitoresc, pe o colina numita Dealul Viei, inconjurata de paduri de fag si stejar. Aflata in partea sudica a Maramuresului, in Tara Lapusului, manastirea este recunoscuta ca fiind un important loc de pelerinaj care i-a servit drept adapost scriitorului Nicolae Steinhardt, cel ce a scris aici Jurnalul Fericirii.

Album foto Manastirea Rohia

Harta zonala Manastirea Rohia – Maramures

Descriere Manastirea Rohia

Manastirea Rohia se afla in prezent sub conducerea Episcopiei Maramuresului, fiind situata la aproximativ 50 km distanta de Orasul Baia Mare si 40 km de Orasul Dej. Accesul catre aceasta locatie se poate realiza pe dumul national DN 18B, fie dinspre Baia MareTargu Lapus, de unde mai sunt numai 9 km pana la manastire, fie dinspre DejMagoajaTargu Lapus.

Inceputurile acestei manastiri sunt strans legate de preotul ortodox Nicolae Gherman, cel ce este considerat ctitorul asezamantului. Se spune ca acesta ar fi zidit acest lacas in memoria fiicei sale, care s-a stins din viata la varsta de numai 10 ani. Conform spuselor acestuia, se pare ca Anuta, fiica sa, i se arata mereu in vis, indemnandu-l sa construiasca aceasta falnica manastire, “o casa a Maicii Domnului”. Preotul a tinut seama de aceste vorbe pe care le-a considerat o hotarare divina si fiind sprijinit de localnicii din sat a ridicat incepand cu anul 1923 Manastirea Rohia. Cu foarte multe eforturi, aceasta a fost terminata in decurs de doi ani, fiind sfintita abia in anul 1926, de catre Episcopul Clujului, Nicolae Ivan in ziua de 15 august cand credinciosii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, aceasta zi devenind hramul bisericii. Ani indelungati, lacasul a avut statutul de simplu schit, intrucat accesul destul de dificil catre locul in care a fost pozitionat era un impediment in calea dezvoltarii sale. Manastirea a cunoscut o dezvoltare mai ampla intre anii 1965 – 1970, cand drumul de acces a fost amenajat si s-a realizat si conexiunea la linia de curent electric. In timp, aceasta biserica veche s-a dovedit a fi destul de mica pentru numarul mare de credinciosi care se strangeau aici, iar ca urmare, in anul 1988 a fost zidita o noua biserica, mult mai mare decat prima. In ceea ce priveste constructia si arhitectura acestei manastiri s-a realizat o uniune a mai multor stiluri specifice celor trei provincii romanesti: cladirea sfanta are forma unei cruci, este prezent pridvorul brancovenesc si un turn ce contine elemente de decor moldovenesti. Inaltimea bisericii este pe masura tuturor lacasurilor din regiunea Maramuresului, avand aproximativ 48 de metri. Interiorul manastirii gazduieste Icoana Maicii Domnului, pictata de un calugar de pe Muntele Athos si faimoasa datorita faptului ca a scapat intrega din flacarile unui incendiu. Un alt aspect deosebit al acestui lacas este reprezentat de figurile marilor nostri conducatori: Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran sau Vasile Lupu si de scenele de lupta a romanilor in numele credintei, realizate pe stalpii de sustinere ai cladirii.

De-a lungul timpului, staretii credinciosi de aici au contruibuit la dezvoltarea complexului monahal, in prezent gasindu-se la Rohia o serie de constructii interesante ridicate in jurul manastirii printre care merita a fi mentionate: Casa de Stejar, Casa Staretiei, Casa cu Paraclis, Casa Poetului, Altarul de vara, Poarta maramuresana de la intrare in manastire, Casa Alba, Poarta din sat sau Colţul maramureşan care cuprinde o casă şi o biserică de lemn, toate acestea ilustrand cu succes specificul acestei zone.

Vechea biserica mai afla si in prezent la Rohia, avand o infatisare modesta, dar placuta. Casa de Stajar, ridicata in anul 1965 este resedinta Episcopului Justinian, fiind o constructie cu un etaj si cu un balcon sustinut de stalpi sculptati in stilul specific maramuresan. Casa Alba de la Manastirea Rohia este o cladire impunatoare construita intre anii 1988-1992, adapostind chiliile unde isi duce existenta cea mai mare parte a locuitorilor manastirii. Casa cu paraclis a fost construita intre anii 1973 – 1975 si se gaseste chiar in fata manastirii. Aceasta are trei nivele si gazduieste spatii amenajate pentru pelerinii care raman la manastire, o biblioteca si Paraclisul Izvorul Tamaduirii. Casa Poetului este o constructie ridicata intre anii 1977 – 1979 si gazduieste chilia lui Nicolae Steinhardt, loc unde a locuit pentru o scurta perioada si poetul Ioan Alexandru. Poarta de la intrarea in complexul monahal este un alt element specific al regiunii Maramuresului, fiind ridicata in anul 1988 de catre sculptorul Toader Barsan. Coltul Maramuresan este un alt loc apreciat de credinciosii sositi la Manastirea Rohia, gasindu-se aici o casa si o biserica din lemn proiectate in anul 200, special pentru a le infatisa turistilor aspecte ale artei maramuresene.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. minodora
  2012-08-03
  17:19:42

  Am vizitat acest minunat lacas de cult in jurul datei de 8 septembrie 2007.Eram inca bulversata la un an de la moartea mamei si vroiam sa ma rog pentru sufletul ei sa se linisteasca pentruca o simteam neimpacata si nepregatita cu plecarea dintre noi.Eram intr-o excursie in care vizitasem mai multe manastiri din Moldova si Maramures si ultimele erau Rohia si Nicula.Ce pot sa va spun insa este ca o asemenea oaza de liniste, de spiritualitate, de frumusete peisagistica si arhitecturala nu am intilnit in viata mea.Aici te confunzi cu crestinismul si ortodoxia iti incarci sufletul cu energie pozitiva.Sper sa-mi ajute Bunul Dumnezeu sa mai ajung o data la Rohia dar sa stau mai mult nu numai o noapte.Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

   
 2. alina poptile
  2011-01-24
  22:31:01

  As dori sa ma cazez si eu la manastirea Rohia cat de repede posibil. Numarul meu este 0742169804,va rog sa ma contactati cat de repede. Va multumesc anticipat.

   
 3. coteamioara
  2010-07-07
  17:35:04

  doresc o persoana de contact pt cazare in august 2010 nr telefon nr meu este 0722576338

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>