Manastirea Samurcasesti – Ciorogarla

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Samurcasesti Ciorogarla

Manastirea Samurcasesti sau Manastirea Ciorogarla cum ii se mai spune, se afla pe cursul raului cu acelasi nume din localitatea Ciorogarla, aflata in apropierea Bucurestiului. Manastirea inspira o stare unica, mai ales datorita celor trei altare pe care le detine; datorita acestora, ea este numita in partea locului si “Biserica cu trei altare”.

Album foto Manastirea Samurcasesti

Harta zonala Manastirea Samurcasesti – Ciorogarla

Descriere Manastirea Samurcasesti

Biserica manastirii ce poarta hramul Sfintei Treimi a fost realizata de marele vornic Constantin Samurcas in anul 1808 si a fost sfintita in anul 1870, dupa ce pictura a fost finisata. Biserica se dezvolta pe o forma de nava, avand o turla pe naos, cu altarul incadrat de doua abside, avand fiecare un nume si purtand cate un altar separat. Altarul propriu-zis a fost in totalitate inchinat Sfintei Treimi, in timp ce absida din dreapta a fost inchinata Nasterii Maicii Domnului, iar cea din stanga Adormirii Maicii Domnului. In jurul anului 1848 a fost ridicata o bisericuta ce poarta hramul Sfantul Ierarh Nicolae care insa a fost distrusa pe timpul regimului comunist. In 1876, in spatele bisericii mari, s-a construit o capela ce poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, care, la fel ca si mica biserica, a fost daramanta. Pe vremea primului razboi mondial germanii au topit clopotele in scopul realizarii pieselor de artilerie.

La data de 28 septembrie 1914, Manastirea Ciorogarla a trecut iar printr-o perioada nefasta, fiind grav avariata in urma unui incendiu, iar dupa cutremurul din anul 1940, a ajuns intr-o stare deplorabila, determinandu-l pe generalul Th. Ciurea sa refaca intreaga constructie. Biserica cea noua a fost pictata in stil neobizantin de Gheorghe Popescu. Lacasul de cult prezinta tot o turla, care insa este mai impunatoare, prin elementele tipice stilului muntenesc. Catapeteasma originala din lemn de tei a fost pastrata, fiind singurul element care a supravietuit din flacarile incendiului de la 1914.

Noua manastire se dezvolta pe un plan dreptunghiular, avand o absida poligonala tripla la altar, cu pictura interioara impresionanta, realizata in fresca. Exteriorul lacasului a fost acoperit cu ceramica si ornamentatie cu caramida aparenta. Pridvorul manastirii este larg si deschis, fatada acestuia fiind sustinuta de o serie de sase coloane. De Manastirea Ciorogarla – Samurcasesti se leaga numele lui Tudor Vladimirescu, care, in drumul spre Bucuresti din 1821 a oprit aici unde a primit delegatia boierilor, ce era condusa de Dinicu Golescu.

De asemenea, tot in aceeasi zona a fost vizitat si de episcopul Ilarion al Argesului, in noaptea de 15 martie 1821, pentru a incerca sa tempereze situatia. Dupa moartea lui Tudor Vladimirescu, episcopul a tinut slujba pentru odihnirea sufletului sau. La Manastirea Ciorogarla – Samurcasesti a functionat in perioada 1864-1875 o scoala primara dedicata in intregime traditiilor, ca urmare a legilor instructiunii date de Alexandru Ioan Cuza. Si regele Carol I a avut drum pe aici, in anul 1866, inainte de a pleca spre Constantinopol. In 1944, osemintele domnitorului Ioan Cuza au fost pastrate aici pentru o scurta perioada.

In muzeul manastirii pot fi gasite icoane de Gheorghe Tatarascu, un epitaf lucrat de Zoe Samurcas, o icoana cu trei registre lucrata in argint, o pictura pe cap de somn a pictorului Alexandru Baldovin, metanii din chilimbar, o cruce lucrata in filigran, daruita de Stanciu Jianu, tatal boierului haiduc Iancu Jianu, o cruce donata de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz, vesminte preotesti si diaconesti, lucrate in fir de aur si alte lucruri de pret. In cimitirul manastirii sunt si monumentele funerare ale familiei Alexandru Beldiman si un cenotaf al capitanului Valter Maracineanu, eroul de la Grivita.

Alaturi de biserica sunt mormintele membrilor familiei ctitorilor, printre care se numara poetul Sandu Tzigara-Samurcas. Ctitorul insa nu isi are locul de veci la manastire, insa mormintele familiei si rudelor sale, precum si ale altor nume de rezonanta din istorie, se gasesc aici. In anul 2007 a inceput o perioada de restaurare a bisericii in interior. Insa ploile de la acea perioada au determinat apa de ploaie sa se infiltreze prin fisurile din mortarul ce lipea caramizile din zona turnului. Astfel, repictarea manastirii a fost amanata.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. credincioasa
  2014-08-19
  20:03:47

  Aceasta manastire este un adevarat colt de rai.Toate maiculete sunt harnice , amabile, nu vorbesc aproape deloc .Sunt prezente cu mult profesionalism la slujbele tinute in manastire.Totul se petrece aici cred , sub coordonarea maicii starete.Cand intri pe poarta manastirii , ai pasit in alta lume.Lumea apropierii de Dumnezeu.Asa te face sa te simti , acest lacas ortodox, Casa lui Dumnezeu.Am primit o carte cu titlul de imprumut de la o maicuta , care m-a luminat.Dumnezeu sa le dea sanatate tuturor maicutelor din Manastirea Ciorogarla.

   
 2. george
  2013-02-26
  21:12:54

  e foarte frumos la dv

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>