Manastirea Saon – Tulcea

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul tulcea tulcea

 

Manastirea Saon

La o distanta de numai 11 km de Tulcea, pe drumul spre Niculitel, se gaseste Manastirea Saon, un lacas de cult ce poarta in spate o istorie bogata si un veritabil obiectiv turistic si centru de spiritualitate din regiunea nordica a Dobrogei.

Album foto Manastirea Saon


Harta zonala Manastirea Saon – Tulcea

Descriere Manastirea Saon

Inceputurile acestui lacas sunt datate inca din anul 1846, perioada in care teritoriul dobrogean se afla sub stapanire otomana. Bazele constructiei au fost puse de cativa calugari veniti de la Manastirea Celic Dere, ce si-au intemeiat aici cateva chilii si un paraclis, subordonat la inceputurile sale Manastirii Celic – Dere. Apoi, dupa ce Episcopia Dunarii de Jos a fost restabilita la Galati, au fost mutati si ceilalti calugari de la Celic la Manastirea Salon si s-a construit aici vechea biserica de lemn a manastirii, cu Hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

Temelia actualei biserici noi a ansamblului monahal a fost pusa de catre Episcopul Nifon Niculescu, in anul 1909, insa desfasurarea lucrarilor a fost anevoioasa, acestea terminandu-se abia peste 50 de ani. Ridicarea manastirii a fost intrerupta de luptele din timpul Primului Razboi Mondial, iar mai tarziu, de cutremurul din anii 1940, in urma caruia turlele bisericii s-au surpat. Lucrarile de reconstructie au fost demarate abia incepand cu anul 1956, durand inca trei ani pana cand lacasul a fost finalizat. Manastirea Saon a fost sfintita in anul 1959, insa istoria zbuciumata a lacasului nu se opreste aici. In scurt timp de la sfintire, lacasul a fost desfiintat, toate bunurile detinute de aceasta fiind revendicate de Episcopia Dunarii de Jos. Activitatea religioasa de la Manastirea Saon a fost reluata apoi incepand cu anul 1972, cand lacasul a fost subordonat Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, dupa caderea regimului comunist redevenind manastire de sine statatoare.

In prezent, Manastirea Saon se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult ale zonei, fiind un edificiu reprezentativ pentru arhitectura traditionala. Aceasta este ridicata dupa un plan arhitectural in forma de cruce, cu naos, pronaos, altar si pridvor deschis. Construita din piatra si caramida, cladirea culmineaza cu trei turle imense, cea de pe naos fiind deshisa si luminata de sase ferestre. In interiorul manastirii se gasesc si moastele Sfintilor Maxim Grecul, Vichente, Inochentie si Astion, raclele fiind mereu expuse credincisilor ce vor sa se inchine la ele. Pe langa biserica veche din lemn a manastirii se mai gasesc aici numeroase chilii, vechea clopotnita amplasata la o inaltime de 20 metri, in fata bisericii vechi si staretia.

Imprejurimile manastirii ofera si alte obiective turistice ce pot fi vizitate, precum Manastirea CocosBratul Sfantu Gheorghe, situat chiar in partea nordica a lacasului, sau Delta Dunarii, pentru turistii dispusi sa parcurga distante ceva mai mari.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>