Manastirea Sihastria Voronei

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul botosani

 

Manastirea Sihastria Voronei

Manastirea Sihastria Voronei este una dintre cele mai frumoase manastiri ortodoxe de calugari din Romania, fiind situata in mijlocul unei poieni, inconjurata de culmi deluroase acoperite cu paduri seculare de stejar, fagi, ulmi si frasini, in localitatea Vorona, judetul Botosani, Moldova, amplasata la o distanta de aproximativ 3 km de Manastirea Vorona si 20 km de Orasul Botosani.

Album foto Manastirea Sihastria Voronei

Harta zonala Manastirea Sihastria Voronei

Descriere Manastirea Sihastria Voronei

Manastirea Sihastria Voronei a fost ctitorita in anul 1857 de catre un grup de sase calugari in frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie, staret fiind arhimandritul Iosif Vasiliu la porunca domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza. Biserica a fost sfintita in anul 1865, avand hramul Buna Vestire, primind ulterior si cel de-al doilea hram Duminica Tuturor Sfintilor.

Lacasul de cult Sihastria Voronei este originala din punct de vedere arhitectural, avand o combinatie de plan dreptunghiular, cu trei abside marcate de catre patru coloane, iar locasul este incoronat cu trei turnuri de lemn. Catapeteasma este bogat sculptata, fiind impodobita cu stalpi si diverse ornamente. Aceasta si cateva icoane sunt pictate in ulei si poleite cu aur, precum Taierea celor 14.000 de porunci, Cina cea de Taina si Apostolii.

Pictura interioara a fost executata de catre schimonahul Vladimir Machidon, in stil neo-bizantin, intre anii 1861 si 1876 si restaurata in anul 1945 de catre pictorul Dumitru Simon. In dreptul altarului, pe peretele exterior este ilustrata scena Judecata Viitoare, pictata de catre Vasile Scarlat, in anul 1930.

Icoana Maicii Domnului din fata catapetesmei se deosebeste de icoanele intalnite in iconografia ortodoxa prin faptul ca Maica Domnului nu tine in brate pe Pruncul Isus, ci il tine de mana, motiv ce ii ofera unicitate.

Catapeteasma si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mana, sunt inscrise in Patrimoniul National.

Intre anii 1920 si 1945 biserica a fost reconditionata, inlocuind acoperisul vechi cu unul nou din table, zidul fiind deteriorat a fost legat in bare de fier, au fost ridicate noi cladiri pentru chili si s-a ridicat Paraclisul Sfantul Mina, sfintit in anul 1941 de catre Mitropolitul Irineu Mihalcescu.

Legendele mai spun ca in anul 1789, in noaptea de Pasti, un inger s-a aratat preotului Nicolae Gheorghiu din localitatea Tudora, acesta cerandu-i sa ia cu sine Sfintele Taine si apoi l-a calauzit pana la Pestera Sfantului Onufrie. Pustnicul Onufrie era slabit, dar a cerut sa fie dus la Sihastrie, unde a trecut in lumea celor drepti.

Cuviosul Onufrie isi are locul de veci in curtea manastirii, langa un mar, unde legendele spun ca au avut loc mai multe minuni, precum vindecarea miraculoasa a nepoatei domnitorului Mihail Sturdza, acesta luand un mar de la mormantul sfantului si oferindui-l nepoatei sale care a fost vindecata de o boala crunta, epilepsia. Dupa acest eveniment, domnitorul a cerut ca osemintele Sfantului Onufrie sa fie dezgropate si puse intr-o racla aflata la Manastirea Sihastria Voronei.

Conform Decretului nr. 410 din anul 1959, Manastirile Vorona si Sihastria Voronei au fost inchise, obiectele de valoare fiind confiscate, iar chiliile transformate in depozite de cereal ale C.A.P-ului.

Ambele lacase de cult au fost redeschise, in anul 1968, Manastirea Vorona cu obste de calugarite, iar Schitul Sihastria Voronei cu obste de calugari, urmand o perioada in care s-au efectuat lucrari de restaurare.

In anul 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei, avand data de prazduire pe 9 septembrie.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe, Rezervatia Padurea Vorona, Cetatile Dacice Stancesti, Schitul Oneaga, Rezervatia Forestiera Padurea Tudora, Manastirea Voronei, Manastirea Cosula, Muzeul Viei si Vinului din Harlau, Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de Lemn din Ipotesti, Muzeul Etnografic din Ipotesti, Cetatea de Scaun a Sucevei, Lacul din Padurea Baisa si Manastirea Agafton.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>