Manastirea Sinaia – Prahova

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul prahova sinaia valea prahovei

 

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia este situata in Statiunea Sinaia pe drumul ce duce catre Cota 1400 si Stana Regala, intr-un cadru natural feeric, la poalele Muntilor Bucegi. Manastirea a fost ctitorita de Spatarul Mihail Cantacuzino in secolul XVII si este cunoscuta si sub numele de Catedrala Carpatilor. Despre Manastirea Sinaia se poate sustine idea potrivit careia aceasta reprezinta una din principalele carti de vizita ale Statiunii Sinaia, fiind considerata in documentele istorice care ne stau marturie, drept prima constructie realizata in aceasta zona.

Album foto Manastirea Sinaia

Harta zonala Manastirea Sinaia – Prahova

Descriere Manastirea Sinaia

Ctitorul Manastirii Sinaia, Mihail Cantacuzino impreuna cu mama sa, Elena si cu sora sa Stanca, fac un pelerinaj la Locurile Sfinte, ajungand cu aceasta ocazie la Muntele Sinai. Impresionat de cea ce a vazut, s-a hotarat ca la intoarcere sa construiasca in Muntii Bucegi si sa inchine Fecioarei Maria, o manastire care sa poarte numele Muntelui Sinai, si anume Manastirea Sinaia. Importanta Muntelui Sinai tine de istorie si traditia biblica, aici Moise a primit tablele cu cele zece porunci.

Biserica veche a fost costruita in stil brancovenesc adaugandui-se pridvorul, cu coloane din piatra sculptate cu ornamente florale si potrivit modelului Mantuitorului Iisus Hristos, a fost realizata pentru ca sa adaposteasca doisprezece calugari. Biserica a fost pictata de pictorul preferat al Cantacuzinilor, Parvu Mutu Zugravul, picturile sale regasidu-se si astazi in pridvor si nanos.

Ulterior datorita noilor necesitati, s-a impus construirea unei noi biserici si a unui numar mai mare de chilii. Intre anii 1893-1903 cea de a doua biserica a fost complet renovata, respectand planurile arhitecurale ale lui Gheorghe Mandrea, iar picturile au fost executate, in stil neobizantin, pe fond de aur mozaicat, de catre pictorul danez Aage

Un amanunt pe care noi il consideram important de mentionat din punct de vedere istoric, il reprezinta faptul ca, Manastirea Sinaia a fost prima manastire, care a dispus de  curent electric, din Romania, acest lucru fiind realizat cu implicarea activa a Regelui Carol I. Un alt amanunt care poate fi precizat tot aici il reprezinta realizarea primului muzeu religios din tara noastra unde si astazi gasim expusa prima biblie tradusa si tiparita in limba romana.

Ca si particularitate mentionam ca se pot intalni aici cinci stiluri de cruci in ceea ce priveste realizarea acestora: Crucea lui Stefan cel Mare – amplasata pe cupola vechii biserici, Crucea greceasca – cu brate egale si care este amplasata la intrarea in biserica, Crucea latina – cu brate inegale amplasata pe turnurile pronaosului biserici, Crucea slava – de inspiratie baroca, cu mai multe brate orizontale, amplasata pe cupola centrala a marii biserici si soarele inscris intr-o Cruce latina – amplasata pe turnul clopotnitei.

Printre exponatele de o deosebita valoare sunt cele doua scaune rezervate familiei regale unul cu blazonul regal si emblema “Nihil sine Deo” (Nimic fara Dumnezeu), si cel al Reginei Elisabeta avand incrustate initialele E.D. (Elisabeta Doamna) si epitaful realizat cu acul si cu fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac, de Ana Roth.

Pentru turistii care vin sa viziteze Manastirea Sinaia le recomandam si cateva obiective care merita vizitate, Castelul Peles, Castelul Pelisor, Casa memoriala George Enescu si Stana Regala, Stanca Franz Josef .

Prezentare video Manastirea Sinaia


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. oana
  2013-05-22
  16:48:14

  Nu este normal sa ai taxa de intrare la o manastire.Inteleg ca Sinaia este un oras turistic,dar nu cred ca a intra intro manastire si ate ruga costa bani!rusine!

   
 2. ZhaoM.
  2012-04-27
  21:59:22

  Mănăstirea aceasta este în vederea tuturor copiilor, ei mergând cu școala mai mereu aici, pentru a descoperi istorii despre această țară. Fiecare monument are istoria lui.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>