Manastirea Rupestra Sinca Veche

lacas de cult manastire rupestra manastiri obiective turistice judetul brasov

 

Manastirea Sinca Veche

Manastirea Sinca Veche este una dintre cele mai vechi manastiri rupestre de pe teritoriul Romaniei, starnind foarte mult interes prin legendele legate de existenta sa. Aceasta este localizata in judetul Brasov, intre Orasul Brasov si Orasul Fagaras, pe raza localitatii Sinca Veche si este considerata a fi un monument istoric, de interes national.

Album foto Manastirea Rupestra Sinca Veche

Harta zonala Manastirea Rupestra Sinca Veche

Descriere Manastirea Rupestra Sinca Veche

Cei care vor sa viziteze acest obiectiv turistic trebuie sa stie ca pot ajunge in Sinca Veche urmand traseul drumului european E68, care porneste din Brasov spre Fagaras, sau pe drumul judetean 73 A, care pleaca din Statiunea Poiana Brasov. De asemenea, de-a lungul acestui traseu se intalnesc locatii si obiective turistice reprezentative pentru aceasta zona a Transilvaniei precum Rasnovul, unde se poate vizita faimoasa Cetate Rasnov sau precum Statiunea Poiana Marului.

Lacasul de cult din Sinca Veche, sapat in piatra este considerat a fi invaluit in mister, conform spuselor mai multor persoane din zona, care sustin ca in interiorul sau au loc o serie de fenomene paranormale. Conform mai multor cercetari care au fost desfasurate in acest spatiu, Manastirea de la Sinca Veche se presupune ca ar avea o vechime de peste 7000 de ani, fiind intemeiata de catre aceeasi civilizatie antica ce a ridicat si Templul Alb, localizat in Insula Serpilor. Desi exista foarte multe astfel de pareri conform carora manastirea exista de pe vremea dacilor, sau chiar mai inainte, documentele atesta insa aceasta manastire rupestra in secolul al XII-lea. Ceea ce starneste foarte multe controverse despre originea manastirii este faptul ca sunt prezente aici doua altare, lucru ce nu mai este intalnit in religia ortodoxa. Istoria lacasului este de asemenea una foarte impresionanta. Acest templu, in opinia istoricilor, unic in lume, a fost refugiul calugarilor ardelenii carora Maria Tereza le ceruse, printr-un ordin dat in anul 1762, sa paraseasca religia ortodoxa.

Manastirea de la Sinca Veche se gaseste la marginea unui palc de padure, drumul catre locatie fiind indicat de o cruce mare, din beton. Intrucat este sapata in stanca, intrarea in lacas este foarte ingusta, realizandu-se printr-un mic tunel. Prima incapere in care se patrunde este asemanatoare cu cea a unei biserici obisnuite, tavanul acesteia fiind scobit in asa fel incat soarele sa poata patrunda atat cat se poate in interior. Prin acest turn interior, inalt de aproximativ 10 metri, se spune ca patrunde si energia pozitiva cu care este inzestrat acest loc. Tot legendele sustin si faptul ca de aici pleaca pe sub pamant un tunel care comunica cu Cetatea Rasnov. A doua incapere starneste si mai mult curiozitatea, intrucat pot fi observate pe peretii de aici semne ce simbolizeaza Steaua lui David sau binecunoscutul principiu Yin – Yang. Intregul lacas este alcatuit din incaperi si altare cu infatisari ciudate, ce comunica intre ele prin galerii.

Foarte aproape de lacasul rupestru s-a ridicat recent si o manastire de calugari, ce isi sarbatoreste hramul in ziua Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul, o parte din moastele acestuia gasindu-se in acest lacas.

Turistii curiosi de ceea ce se gaseste la Manastirea Sinca Veche nu trebuie sa rateze nici imprejurimile acesteia, pline de peisaje inedite. Un bun exemplu ar fi Poiana Narciselor, o rezervatie botanica naturala protejata de lege, aflata la mai putin de 4 km distanta.

Prezentare video Manastirea Rupestra Sinca Veche


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. ciulin cezar
  2015-04-02
  13:06:32

  este un loc unic pe pamant,nu te poti numi pelerin daca nu ai facut o metanie si o inchinaciune in acest loc binecuvantat de DUMNEZEU.

   
 2. maria
  2013-05-05
  19:00:34

  doresc f. mult sa ajung la aceasta minastire si doresc sa stiu daca sint si posibilitati de cazare?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>