Manastirea Snagov

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul ilfov snagov

 

Manastirea Snagov

Manastirea Snagov reprezinta cea mai pretioasa piesa din salba manastirilor ce inconjoara Bucurestiul. Situata in nordul judetului Ilfov, la 30 km de Bucuresti, lacasul bisericii Manastirii Snagov, adevarata bijuterie de arhitectura medievala, domina ostrovul din mijlocul Lacului Snagov, incarcat de istorie si legenda.

Album foto Manastirea Snagov

Harta zonala Manastirea Snagov

Descriere Manastirea Snagov

Manastirea Snagov a fost ridicata pe locul unei stravechi asezari dacice. Descoperirile arheologice din 1933 au dat la iveala fundatiile unui edificiu monahal, precum si monede din timpul domnitorului Mircea cel Batran.

Cea mai veche atestare a manastirii apare intr-un document emis de cancelaria lui Mircea cel Batran, in perioada 1407-1418, cand domnul a intarit stapanirea egumenului chir Lazar asupra satului Ciulnita, daruit de fratele voievodului, “jupan Staico, manastirii domniei mele de la Snagov“. Se pare ca fundatiile descoperite sub zidurile actuale biserici ar apartine cladirii mentionate in documentul amintit. Existenta pe insula a unui lacas de cult din vremea lui Mircea, si poate chiar din timpul inaintasilor sai, este sustinuta si de materialele descoperite in mormintele apartinand vechii constructii. In 1452, voievodul Vladislav al II-lea zideste un paraclis cu hramul “Buna Vestire“, pe latura de sud a manastirii, edificiu disparut astazi. Potrivit traditiei, se pare ca acest paraclis s-a scufundat in urma unei furtuni, care a smuls si usile imparatesti sculptate, fiind purtate de ape pana in dreptul satului Turbati, ele au fost recuperate de maicile schitului aflat pe aceste locuri. Usile, avand o inscriptie cu data de 1452-1453, se pastreaza astazi la Muzeul National de Arta.

Un alt hristov din 1482, martie 23, arata ca manastirea stapanea 16 sate, printre care si Doroesti sau Dobrosesti – veche denumire a actualei comune Snagov, care si-a luat numele de la Lacul Snagov. De asemenea, se mentioneaza lucrari de reparatie efectuate in timpul domniei lui Basarab cel Tanar. Actuala biserica a fost refacuta intre 1517-1521, de catre Neagoe Basarab. Inscriptia din 1563 atesta reconstructia din “temelie” a edificiului, sub influenta arhitecturii religioase de la muntele Athos.

Prin grija lui Petru cel Tanar, fiul lui Mircea Ciobanul, biserica a fost zugravita, in 1563, cand au fost zidite si spatiile dintre coloanele pronaosului. Biserica ridicata din caramida, in stil bizantin, atonit, a suferit prefaceri in timpul lui Neagoe Basarab, Vlad Tepes si Mircea Ciobanul. Din complexul arhitectonic de odinioara s-au pastrat doar biserica, clopotnita si o partie a vechiilor chilii. In interiorul monumentului conservat, care a suferit numeroase transformari si restaurari, se pot distinge totusi fresce din secolul al XV-lea, precum si portretele lui Neagoe Basarab cu fiul sau Teodosie si ale lui Mircea Ciobanul cu familia sa.

Faima Manastirii Snagov este legata si de personalitatea aprigului voievod Vlad Tepes, care a ridicat un zid inconjurator, fortificand edificiul, a construit un pod, un turn de clopotnita, o fantana, un tunel de refugiu, precum si o inchisoare pentru tradatori si raufacatori.

Multa vreme s-a considerat ca Vlad Tepes a fost ucis in padurea din preajma Baltenilor, in 1476, si a fost inmormantat la Snagov, unde se afla lespedea sa funerara. Cercetarile nu au confirmat insa existenta trupului voivodului in acel mormant, voievod ce a fost urmarit si dupa moarte de ura dusmanilor. In prezent s-a confirmat ca a fost ucis in ultima sa batalie care s-a dat intre dealurile care strajuie drumul GiurgiuBucuresti, la iesirea din comuna Daia si s-a ajuns la concluzia ca trupul lui a fost inhumat in biserica Manastirii Comana, care era ctitoria sa. Conform a trei izvoare care mentioneaza aceasta batalie, unul scris chiar de domnitorul Stefan cel Mare, Vlad Tepes conducea batalia de pe deal, iar garda sa personala, formata din moldoveni trimisi de Stefan cel Mare, a fost surprinsa de un corp de oaste al boierului Basarab cel Batran, care l-au ucis.

Inca din 1643 Matei Basarab instalase aici o tipografie dar apogeul cultural a avut loc in timpul lui Constantin Brancoveanu, cand staret al Snagovului a fost eruditul carturar Antim Ivireanul, devenind mai tarziu mitropolit al Tarii Romanesti. El a tiparit carti in greaca, slavona si araba care au dus faima mesterilor de la Snagov pana in Grecia, Asia Mica si Egipt.

Martora tacuta a capriciilor istoriei si loc de refugiu in vremi de restriste, Manastirea Snagov a cunoscut perioade de stralucire sau decadere, capatand o aureola de sublim tragic.

Pentru a intra in interiorul bisericii, vi se percepe o taxa de catre preotul bisericii, taxa ce variaza daca sunteti sau nu localnic, sau daca sunteti de alta nationalitate. Daca doriti sa faceti poze, taxa se transforma in euro, 15 – 20 euro de aparat, Pentru filmare taxa este de 150 de euro. Binenteles, nu vi se ofera chitanta.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. io
  2013-08-18
  19:02:53

  Am fost astazi la Manastirea Snagov. Ce se intampla acolo este jecmanire pe fata. Dupa ce achiti o taxa de protectie parcagiilor din zona, mana in mana cu cei de la manastire, ca sa iti gasesti masina intreaga la intoarcere, treci un pod catre locul asa zis sfant. Ai voie sa intri in biserica doar ca sa te rogi si doar 5 min. In momentul in care citeam un afis despre istoricul manastirii ni s-a spus ca nu putem sa-l citim sau sa privim spre picturile de pe pereti decat contra unei taxe de 15 RON. Dupa achitarea taxei ni s-au mai cerut 20 eur pentru fotografiat. Turistii sunt apelati cu ALO de catre fetele bisericesti si cu alte apelative ce nu pot fi reproduse aici. Bineinteles ca nici insula nu a putut fi vizitata decat dupa achitarea taxei fara sa primim bilet sau bon fiscal. Turistii straini ce vizitau manastirea si isi permiteau sa achite taxele exorbitante erau mintiti pe fata cum ca acolo este inmormantat "Dracula" si le era aratat un poster cu Vlad Tepes sub care ardea o candela. Lipsa mormant, lipsa adevar istoric. In concluzie, acolo este o fabrica de facut bani, kitch, nesimtire si minciuna.

   
 2. ZhaoM.
  2012-05-03
  06:21:46

  Această mănăstire a avut o strânsă legătură cu Mircea cel Bătrân, fost domnitor al țării.

   
 3. Fundatia Snagov
  2012-01-14
  14:46:51

  Re: locul inmormantarii lui Vlad Tepes. => Cum s-a confirmat ca este inmormantat la Comana? Cine sustine asa ceva si pe ce baza?

  Ultimele dezbateri si interpretari istorice (Mihai Cazacu) repun in discutie urmatoarele elemente:
  a) corpul de nobil (dar cu cap) gasit de arheologul Rosetti in Manastirea Snagov [despre care a ezitat in 1932 sa sustina ca ar fi al lui Vlad Tepes]
  b) noile intrepretari/traduceri ale obiceiurilor capugiilor (care nu luau capul si scalpul!)
  Ar duce mai concret la concluzia ca Vlad Tepes a fost inmormantat la Snagov (afirmatie coerenta atat cu evidenta si punctul de vedere al Mitropoliei - care a a avut continuitate a evidentelor - cat si a traditiei locale, care continua sa se refere la insula si manastire ca fiind a lui Vlad Tepes si nu "Snagov" - asa cum s-a impus in perioada comunista.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>