Manastirea Suruceni

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Suruceni

La distanta de 25 de km de Chisinau, aflata la marginea satului Suruceni, se inalta Manastirea Suruceni, lacas de cult fondat in anul 1785.

Album foto  Manastirea Suruceni

Harta zonala  Manastirea Suruceni

Descriere  Manastirea Suruceni

Istoria manastirii incepe cu ieromonahul din Muntenegru, Iosif, care l-a sfatuit pe boierul Casian Suruceanu sa ridice pe propria mosie o manastire de calugari. Astfel, in 1794 boierul a donat 40 de hectare de pamant in scopul ridicarii unui lacas de cult ce avea sa dateze mult timp inainte de la acea data. Initial, Manastirea Suruceni se prezenta ca o constructie modesta din lemn, urmand ca intre anii 1825 si 1832 aceasta sa fie fie reconstruita sub forma unei biserici de vara ce purta hramul Sfantului Gheorghe.

In anul 1860, manastirea a mai primit inca o constructie alaturata, o noua biserica ce purta hramul Sfantului Ierarh Nicolae.

Manastirea Suruceni a fost aleasa ca si loc de veci pentru Episcopul Ismailului si al Argesului, Dionisie Erhan, cel ce a ajutat lacasul si i-a fost staret pe perioada 1908-1934.

In anul 1959 activitatea la manastire a fost incheiata, calugarii mergand spre Manastirea Noul Neamt. Constructia ramasa aici a fost folosita pe post de spital de narcologie, biserica de vara fiind transformata in club, iar cea de iarna in depozit. Amintirile ramase in urma au inceput sa fie sterse treptat, cimitirul a fost profanat, iar biserica de iarna a ajuns intr-o stare deplorabila, in anul 2003 aceasta fiind distrusa integral, inclusiv fundamentul.

Manastirea Suruceni si-a inceput din nou activitatea in anul 1992 ca manastire de maicute.

Astazi, manastirea nu mai aduce cu ce era in in trecut. Aceasta a fost complet restaurata si include un seminar teologic de fete, institutii de invatamant care ofera facilitati pentru cele ce vor sa profeseze in domeniul religios.

Manastirea este recunoscuta pentru tuful armean roz ce o captuseste, cele doua icoane celebre, “Mintuitorul binecuvintind cu Evanghelia” si “Maica Domnului cu pruncul de la Suruceni”. Lacasul de cult gazduieste de asemenea si moastele Precuviosului Antipa de la Calapodesti, care provin din Manastirea Valaam din Rusia.

Prezentare video Manastirea Suruceni


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>