Manastirea Suzana – Maneciu

lacas de cult manastiri maneciu obiective turistice judetul prahova valea teleajenului

 

Manastirea Suzana

Manastirea Suzana este o manastire ortodoxa, localizata in judetul Prahova pe Valea Teleajenului intr-o zona cu peisaje naturale fermecatoare. Situata pe drumul national DN 1A, ce leaga orasul Ploiesti de Brasov, la 40 de km de Valenii de Munte ,14 km de Maneciu si 5 km de Statiunea Cheia, manastirea reprezinta un adevarat monument al artei si spiritualitatii.

Album foto Manastirea Suzana

Harta zonala Manastirea Suzana – Maneciu

Descriere Manastirea Suzana

Manastirea Suzana a fost fondata inca din anul 1740 de catre un grup de maici, iar cladirea actuala a fost construita intre anii 1880 – 1882 si reparata apoi in anul 1975. Numele manastirii provine de la o credincioasa numita Suzana Arsicu, ce a ridicat aici o bisericuta din lemn ce a rezistat aproape un secol. Deoarece aceasta s-a degradat in timp si nu a mai putut fi practicabila s-a zidit actuala manastire, cu hramul la Sfantul Ierarh Nicolae. Langa aceasta se mai afla o bisericuta, Paraclisul, construita in anul 1911, ce are hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

Arhitectura Manastirii Suzana este tipic munteneasca, constructia avand forma unei cruci si fiind impartita in altar, naos si pronaos. Manastirea se ridica impunatoare avand trei turle si ferestre mari prevazute cu grilaje metalice. Tampla bisericii este din lemn, fiind sculptata cu motive florale, iar interiorul bisericii este pictat in ulei de catre pictorul Petre Nicolau din Ploiesti, unul dintre cei mai priceputi ucenici ai lui Gheorghe Tattarescu.

Curtea interioara a manastirii este spatioasa, linistita si plina cu flori, spatiile libere fiind pavate cu piatra. Cele doua cladirii alcatuiesc o imagine compacta, oferind turistilor credinciosi posibilitatea vizitarii unui lacas de cult ce reprezinta o adevarata zestre culturala.

La Manastirea Suzana se gaseste si un muzeu unde vizitatorii pot vedea colectii de icoane pictate pe sticla si pe lemn, o serie de carti vechi, obiecte de cult sau icoane imbracate in aur si argint.

In imprejurimile manastirii, pe intreaga intindere a Vaii Telejenului se gasesc si o serie de multe alte obiective turistice care pot si admirate printre care: Manastire Crasna, Lacul Maneciu, Manastirea Cheia, Statiunea Cheia sau Muzeul Etnografic Valea Teleajenului, unde sunt expuse obiecte traditionale specifice acestei zone.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. stroe daniel
  2013-04-01
  09:34:03

  Doresc sa stiu daca manstirea Suzana ofera si cazare in general si in zilele de Sfintele Paste in special. Asi fi interesat de o cazare pentru mine si sotia in acest Paste, cu masa de Paste si toate celelalte. Care ar fi pretul pentru aceasta solicitare?
  Multumesc si astept raspuns.
  Daniel Stroe.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>