Manastirea Tabara

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Tabara

Manastirea Tabara, aflata in judetul Orhei, in apropierea localitatii Vatici, se afla la distanta de 25 de km de Straseni si Orhei.

Album foto Manastirea Tabara

Harta zonala Manastirea Tabara

Descriere Manastirea Tabara

Nu se stie o data exacta a finalizarii constructiei, informatiile cu privire la aceasta fiind contradictorii. Sunt doua ipoteze care prezinta manastirea ca fiind ridicata fie in 1779 de vataful Russo, fie in 1784 de boierul Gheorghe Russo.

Desi exista aceasta confuzie cu privire la data constructiei, se stie cu certitudine ca pana in anul 1815 a fost manastire de calugari, iar in urma poruncii date de mitropolitul Banulescu-Bodoni, lacasul a fost transformat in manastire de calugarite, fiind transferate maicutele de la Fantana Doamnei.

Ansamblul monahal este format din doua biserici, Biserica Adormirea Maicii Domnului, ce a fost ridicata in locul vechii biserici din lemn ce data din secolul al XVIII lea si Biserica Sfanta Treime, care a fost construita in vremea maicutei Agafia.

Incepand cu anul 1960, manastirea a trecut prin schimbari majore si nefaste. Autoritatile sovietice au pus stapanire pe aceasta si au decis sa distruga intreaga colectie de carti si icoane. Cladirile au fost folosite pe post de scaoala sau club.

Desi averile au fost distruse si functiile lacasului au fost schimbate, maicutele au ramas in continuare in casutele din apropierea Manastirii Tabara.

Dupa o lunga perioada de timp, in 1989, manastirea si-a intrat din nou in drepturi si a fost redeschisa. Tot in aceasta perioada a inceput procesul de restaurare si refacere a lacasului de cult. Prima biserica ce a fost deschisa in 1989 a fost Adormirea, care a fost si prima restaurata in perioada dintre 1990 si 1991. Intre 1991-1998 a urmat biserica Sfanta Treime, iar in anul 1996 ansamblul manastiresc a fost completat cu un corp de chilii situat in apropierea bisericii Sfanta Treime. De asemenea, pictura a fost reinoita in perioada anilor 90. Pictura originala data din anul 1956.

Prezentare video Manastirea Tabara


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>