Manastirea Teodoreni – Suceava

biserici lacas de cult suceava

 

Manastirea Teodoreni

Manastirea Teodoreni, numita deseori si Manastirea Todireni, se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult din zona Sucevei. Aceasta manastire de maici a fost ctitorita inca din anul 1597, de catre unul dintre boierii din familia Movilestilor si este inclusa in prezent pe lista monumentelor istorice nationale.

Album foto Manastirea Teodoreni

Harta zonala Manastirea Teodoreni – Suceava

Descriere Manastirea Teodoreni

Initial, manastirea a fost ridicata pe locul unei foste biserici arse de turci, in Satul Teodoreni, de la care a preluat si numele, transformat in prezent intr-un cartier al Orasului Suceava.

Ansamblul monahal de aici cuprinde, pe langa biserica propriu zisa, ce isi sarbatoreste hramul in ziua Inaltarii Domnului, chiliile ridicate si ele, la fel ca biserica, inca din timpul secolului al XVI-lea, un turn cu clopotnita si zidul de incinta care inconjoara ansamblul, amenajat in timpul secolului al XVIII-lea.

Avand in vedere contextul istoric in care aceasta manastire a functionat de-a lungul timpului, au avut loc destule evenimente neplacute, fiind necesare mai multe lucrari de refacere a complexului monahal, ce a avut de suferit in urma conflictelor intre marile puteri ale acelor vremuri, ce se luptau pentru castigarea teritoriului Moldovei.

De asemenea, dupa anul 1863, cand a avut loc secularizarea averilor manastiresti, acest lacas a pierdut cea mai mare parte din terenurile cu care fusese inzestrata dupa sfintirea sa. Lucrari de restaurare s-au mai realizat aici si in anul 1986, cele mai ample si mai semnificative fiind cele din anul 1993, dupa ce lacasul a revenit la statutul initial de manastire de maici.

In ceea ce priveste aspectul manastirii, arhitectura acesteia urmeaza stilul adoptat de majoritatea lacasurilor ortodoxe: are un plan treflat, cu naos, pronaos si altar, luminat de o singura fereastra. Pictura lacasului a fost realizata pentru prima data in anul 1785, insa din cauza faptului ca s-a degradat in timp, a fost refacuta din nou, in tehnica fresca.

Printre cele mai importante obiecte de cult detinute de Manastirea Teodoreni se numara singurul portret pictat al marelui cronicar Miron Costin, numeroase carti vechi, icoane si alte obiecte bisericesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>