Manastirea Tiganesti

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul ilfov

 

Manastirea Tiganesti

Situata intr-un cadru natural pitoresc, Manastirea Tiganesti se afla la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Ploiesti, la 3 km de Comuna Ciolpani, Judetul Ilfov. Legenda spune ca aceasta ctitorie dateaza din secolul XVII-lea, fapt intarit de pomelnicul manastirii, care incepe cu Mihai Viteazu si sotia lui, Doamna Stanca.

Album foto Manastirea Tiganesti

Harta zonala Manastirea Tiganesti

Descriere Manastirea Tiganesti

Documentele atesta in secolul XVIII, ca pe un teren cumparat de catre Matei Tiganescu si Paraschiva Caplescu ridicarea unei bisericute. Schitul Tiganesti, slujit de calugari, in anul 1770, trece sub administrarea Manastirii Caldarusani. In anul 1805, calugarii de aici sunt transferati la Caldarusani iar in locul lor sunt aduse calugarite de la Schitul Turbati, Manastirea Snagov si Schitul Maicilor din Bucuresti.

In anul 1812, biserica de lemn a fost demolata deoarece a devenit neincapatoare si in locul ei a fost ridicata biserica actuala, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Catapeteasma pictata in 1859, de Gheorghe Stoenescu, a fost refacuta in 1989 de Gheorghe Samoila. Biserica si celelalte cladiri au necesitat consolidari si restaurari, pentru ca au fost afectate de-a lungul timpului de cutremure, si datorita acestora ele au suferit diverse modificari. Astfel, originara in fresca a bisericii se pastreaza doar in pridvor, restul picturii interioare fiind refacuta in 1929, in stil neobizantin, de pictorul Gheorghe Belizarie. Fatada bisericii a fost impodobita cu mozaicuri policrome, de catre pictorul Gheorghe Raducanu.

In cimitirul manastirii se afla biserica “Sf. Treime” construita in 1817, in plan trilobat, cu pridvor deschis, in stil brancovenesc. In incinta manastirii se mai afla turnul clopotnitei, trapeza, casele monahale, precum si atelierele unice, unde se tese la razboaie vechi, cu program pe cartele, materiale pentru odajdiile preotesti.

In manastire a functionat prima scoala elementara, din 1818 pana in 1878, iar in 1823 s-a infiintat “Scoala de instruire casnica”, unde se invatau tesutul covoarelor, broderia artistica, tesaturi nationale, mestesuguri ce sunt practicate si astazi in ateliere.

In viata manastirii au avut ecou evenimente istorice – razboiul de independenta din 1877 – 1878 si cele 2 razboaie mondiale, momente in care asistenta medicala din cadrul Crucii Rosii a fost asigurata si de maicute. In 1989 a fost amenajat un muzeu cu un bogat patrimoniu artistic si cultural (carti, icoane, obiecte de cult, vesminte, broderii), intr-o cladire construita in 1848, care a servit initial ca orfelinat, apoi ca scoala si arhondarie.

Prezentare video Manastirea Tiganesti


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>