Manastirea Turnu – Calimanesti

caciulata calimanesti lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea valea oltului

 

Manastirea Turnu

Situata in apropierea Statiunii Caciulata, in judetul Valcea, la 2 kilometri de Manastirea Cozia, sub Muntele Cozia, Manastirea Turnu reprezinta una din vetrele monahale de mare spiritualitate crestina. Fiind construita intr-un loc retras, accesul la manastire a fost dificil timp indelungat, din partea de sud ajungandu-se cu trasura de la Jiblea, iar de la Muntele Cozia cu barca peste Olt, apoi pe jos de-a lungul raului spre nord.

Album foto Manastirea Turnu

Harta zonala Manastirea Turnu – Calimanesti

Descriere Manastirea Turnu

Accesul atat de greu la manastire l-a impresionat si pe marele geograf George Lahovari care mentiona in secolul al XIX-lea ca numai “piciorul si calul pot patrunde acolo”. In prezent posibilitatea de a ajunge la Manastirea Turnu sunt multiple si mult mai comode.
Manastirea poarta aceasta denumire datorita turnului masiv de pe stanca cu numele “stanca lui Teofil”, desi la inceput i s-a spus “Schitul de dupa Turn”, mai apoi “Schitul Turnu”, iar in cele din urma Manastirea Turnu.

Istoria celei care avea sa devina Manastirea Turnu incepe prin secolele XV-XVI cand cativa calugari de la Manastirea Cozia s-au retras aici. Dintre acestia cei mai renumiti pustnici au fost Daniil si Misail (ale caror chilii sapate in stanca se pot observa si astazi). Adunandu-se mai multi sihastrii, pe la jumatatea secolului XVI, Misail a ridicat aici o biserica mica de lemn purtand hramul “Intrarea in biserica a Maicii Domnului”, luand nastere astfel Schitul Turnu. In 1676 fiind promovat episcop al Ramnicului, P.S. Varlaam construieste o biserica din piatra si caramida pe vechea temelie a bisericii, iar in secolul XIX manastirea se va extinde datorita episcopului Gherasim Timus care ridica biserica mare (intre anii 1897-1901), alaturi de chilii si anexe gospodaresti. In urma incediului puternic din anul 1932, biserica sufera distrugeri, fiind reparata un an mai tarziu si restaurata in intregime intre anii 1935-1938. Ultimele modificari si extinderi a fost in anul 1990, cand anexele manastirei au fost extinse si s-a schimbat aspectul architectural al bisericii mari.

De o mare valoare istorica, Manastirea Turnu este completata in frumusetea sa de cadrul natural care o inconjoara: Muntii Cozia de o parte, Muntii Capatanii de cealalta parte si apele Oltului in vecinatate.

La marile hramuri, dar si zilnic, zeci de turisti trec pe la sfantul lacas pentru a gasi alinare sufleteasca, dar si pentru a vizita chiliile sapate in piatra. In prezent, la Manastirea Turnu vietuiesc peste 25 de monahi si frati, in munca si rugaciune.

Prezentare video Manastirea Turnu


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>