Manastirea Tutana – Arges

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Tutana

Manastirea Tutana, asezata la marginea satului cu acelasi nume, situata la 17 km sud-vest de Curtea de Arges poarta hramul Cuviosul Atanasie Athos. Perioada dintre sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul celui de al XV-lea, reprezinta monumentul zidirii primei Biserici Tutana, cu arhitectura asemanatoare celei de la Vodita, Tismanei si Bisericii Stelea din Targoviste. Pe locul manastirii de astazi, in secolul al XIV-lea existand o sihastrie de calugari.

Album foto Manastirea Tutana

Harta zonala Manastirea Tutana – Arges

Descriere Manastirea Tutana

Primii sihastri de la Manastirea Tutana apartineau de Manastirea Cotmeana, manastire inchinata altor manastiri de la Muntele Athos. Acest lucru a fost sugerat de faptul ca Vlaicu Voda avea stranse legaturi cu Marea Lavra, careia i-a si donat o icoana ce a fost pastrata pana in prezent, reprezentandu-l pe Sfantul Atanasie al Athonului. Mai inainte de anul 1377, Sihastria Tutana a fost transformata intr-o manastire cu obste, insa atestarea documentara a avut loc in anul 1497. In perioada dintre 1456 si 1474 manastirea a mostenit de la fiul lui Jupan Mogos, Mogosel o ocina din Micesti.

In anul 1582, biserica a fost restaurata de Mihnea Turcitul, actiunea de refacere fiind reluata de Mihai Viteazul. Intre secolele XVII si XVIII, a ajuns metoc al manastirilor Radu Voda si Ivir. Noul ctitor al manastirii, Mihnea Turcitul, a notat in pisanie: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, Amin. Iata dar eu robul stapanului meu Iisus Hristos, io Mihnea Voievod, din mila lui Dumnezeu domn a toata Tara Romaneasca, fiul marelui si prea bunului Alexandru Voievod am binevoit domnia mea la aceasta fapta sa fac bine acestei cinstite manastiri numita Tutana, unde este Hramul preacuviosului si purtatorului de Dumnezeu parintele nostru Atanasie de la Atos”. In 1613, Radu Voda Mihnea, nepotul lui Alexandru Mircea si fiul Mihnea Turcitul au inceput o noua actiune de restaurare a manastirii ce a fost distrusa in urma atacurilor lui Sinan Pasa la 1595.

Biserica pe planul celei a Manastirii Argesului a fost data in functie in anul 1614, iar sfintirea a fost facuta de Chiril Lucaris, patriarhul Constantinopolului. Aceasta este dedicata Manastirii Ioan de la Sfantul Munte. In data de 2 iunie 1621, Radu Mihnea a inchinat Manastirea Tutana catre Manastirea Radu Voda din Bucuresti. Acesta a rectitorit cladirile incintei Manastirii Tutana in perioada cuprinsa intre 1620 si 1621. In perioada 1774-1777 s-a construit turnul clopotnita situat pe latura estica a incintei, ce este folosit si in prezent ca turn de intrare. Tot acum se inconjoara biserica cu 16 contraforti. La 1838 acesti contraforti se inlocuiesc de altii aproape identici dar legati sub nivelul terenului de o centura ce incinge biserica pe contur si care constituie soclul contrafortilor. La cutremurul mare din 1838 are loc prabusirea turlelor si boltilor originare si reconstruirea lor din lemn conform contractului, se mai adauga bisericii si un pridvor.

Dupa secularizarea manastirilor, in anul 1864, manastirea a fost parasita si s-a ruinat intr-o perioada foarte scurta, zidurile au fost macinate de vanturi si ploi, iar pictura s-a degradat in intregime, insa in 1987, s-a reluat o actiune de restaurare si consolidare a frumoasei biserici care nu trebuia sa se piarda. In anul 1942, ajungand iarasi in ruina, s-a refacut pictura in general, reparatia si refacerea picturii au fost executate de pictorul Teodor Petrescu, fiu al acestei comuni la 6 septembrie 1942. Biserica este o constructie in forma de cruce, masiva, din caramida. Intrarea se face prin partea de vest, printr-o usa grea de stejar, imbracata in exterior cu tabla de arama. Spatiul este compartimentat clasic: pronaos, naos, altar. Exteriorul este inconjurat de un brau median avand deasupra si dedesubt cate un rand de caramizi formand dinti de ferastrau. Ambele registre sunt decorate cu firide iar in exteriorul zidului exista o caramida misterioasa care are pe ea o schita reprezentand un personaj ciudat imbracat, semanand cu un extraterestru. In anul 1988 Manastirea Tutana este trecuta in lista monumentelor istorice si de arta, fiind publicata in “Revista muzeelor si monumentelor”.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>