Manastirea Varatec – Neamt

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec se numara printre faimoasele lacasuri sfinte din regiunea Moldovei, fiind localizata din punct de vedere geografic in judetul Neamt, la o distanta de aproximativ 12 km de orasul Targu Neamt si 40 de km distanta de Piatra Neamt. Situata intr-un peisaj pitoresc, intr-o poiana de la poalele Muntilor Stanisoarei din Satul Varatec, aceasta este cea mai mare manastire de maici de pe intreg teritoriul Romaniei, fiind an de an vizitata de un numar foarte mare de credinciosi.

Album foto Manastirea Varatec

Harta zonala Manastirea Varatec – Neamt

Descriere Manastirea Varatec

Numele Manastirii Varatec nu este legat de cel al marilor domnitori care au ctitorit multe astfel de asezaminte de acest tip, ci se leaga de numele unei maici, Olimpiada, fiica de preot, care intre anii 1781 – 1785, contribuie la intemeierea unei mici sihastrii in poiana din Varatec. Acesteia i se datoreaza existenta manastirii, deoarece ea a fost cea care si-a sacrificat intreaga avere pentru dezvoltarea unei obsti monahale in acest spatiu. Initial, micul schit a fost trecut sub administrarea Manastirii Agapia aflata in apropiere, urmand ca in anul 1839, prin hotararea domnitorului Mihail Sturdza din Moldova, sa isi castige independenta.

Lacasul sfant a fost sprijinit de catre mai marii credinciosi, mitropoliti ai Moldovei, dezvoltandu-se foarte rapid de-a lungul timpului si devenind un adevarat model pentru celelalte manastiri de calugarite de pe intreg teritoriul tarii noastre. Manastirea Varatec a reprezentat pentru satul al carui nume il poarta una dintre cele mai importante institutii, inca de la inceputurile sale, intrucat in anul 1860, aici au luat fiinta o scoala primara mixta si o scoala de fete, sustinute material de catre manastire. In anul 1911, a fost infiintata aici si o Scoala de Adulte, pentru maicile ce aveau o varsta pana in 50 de ani si nu isi absolvisera clasele primare. In jurul manastirii s-au creat diverse scoli de pregatire profesionala a maicilor de aici, care creau numeroase produse cautate in intreaga regiune: broderii si picturi bisericesti, decoratiuni, tesaturi din panza, covoare sau diverse tricotaje.

In prezent, ansamblul manastiresc din Varatec este inclus pe lista monumentelor istorice ale judetului Neamt, fiind alcatuit din mai multe obiective care suscita interesul turistilor prin arhitectura, istoria si importanta pe care le detin. Incinta ansamblului Manastirii Varatec cuprinde o biserica  principala: Manastirea Adormirea Maicii Domnului, ce dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, un turn clopotnita de poarta, ce dateaza din acelasi secol, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, ridicata in anul 1844, Biserica Schimbarea la Fata, din 1847 si chiliile ridicate pe parcursul secolelor XIX si XX. Se gasesc aici si staretia si cladirile administrative si Muzeul Manastirii Varatec. In jurul complexului s-a dezvoltat in timp satul manastiresc, format din casele traditionale in care locuiesc maicile.

Ca si curiozitate despre aceasta superba asezare sfanta, se spune ca aici s-ar fi retras Veronica Micle pentru a-si regasi linistea sufleteasca dupa moartea marelui nostru poet national Mihai Eminescu, dar si sotiile vaduve ale scriitorilor Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu si Dinu Pillat.

Biserica principala, Manastirea Adormirea Maicii Domnului se gaseste chiar in centrul curtii interioare, si are o arhitectura specifica stilului moldovenesc din Moldova din secolele XVIII-XIX. Cladirea respecta forma traditionala, cu naos, pronaos, altar, pridvor si doua turle cilindrice. Naosul si pronaosul manastirii sunt despartite printr-un zid sustinut de doua coloane masive, iar altarul este despartit de restul incaperii printr-o catapeteasma de o impresionanta valoare artistica, sculptata in lemn de tisa si poleita cu aur.

Un alt valoros patrimoniu din punct de vedere artistic, dar si cultural si istoric, este Muzeul manastirii, care adaposteste un numar impresionant de scrieri autentice, hrisoave, obiecte de cult pretioase, icoane vechi, broderii si vestminte religioase.

Prezentare video Manastirea Varatec


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>