Manastirea Varzaresti

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Varzaresti

Manastirea Varzaresti este unul din cele mai reprezentative lacase de cult de pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta este una din cele mai vechi constructii din aceasta zona, numele fiindu-i prezent pentru prima data intr-un document ce dateaza de la 25 aprilie 1420.

Album foto Manastirea Varzaresti

Harta zonala Manastirea Varzaresti

Descriere Manastirea Varzaresti

Desi atesta de la 1420, la o scurta perioada de timp pe aceasta au pus stapanire tatarii. In 1770 Manastirea Varzaresti a fost restaurata de catre Constantin Manarescu, alaturi de tatal sau, preotul Vlasie.

La inceputurile sale, manastirea nu se intindea pe o suprafata atat de mare ca cea din prezent. Abia in 1835 a fost ridicata si clopotnita bisericii. Astazi, in incinta se remarca doua biserici, o biserica de iarna, cu hramul “Nasterea Domnului” si biserica de vara “Sfantul Dumitru“, aceasta din urma fiind inaltata in anul 1868.

Lacasul a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul vremii. La 1815 a fost transformata in manastire de maici, pana la acea data fiind destinata calugarilor. Alaturi de biserica propriu-zisa, au fost adaugate si doua blocuri pentru locuire.

Lucrarile de reabilitare au inceput de la 1903 si au inceput cu catapeteasma, apoi, in 1906 a fost extins spatiul pe care era construita biserica de vara, fiind adaugat un foisor cu deschidere in partea de vest.

Perioada cea mai propice a manastirii a fost in perioada interbelica, perioada in care aici isi duceau traiul mai multe de 200 de calugarite, insa, de la 1959, lacasul de cult a fost inchis, rezultat al actiunilor sovietice, insa 50 de calugarite dintre cele ce stateau acolo au putut sa ramana la casele lor.

Desi s-a permis acest lucru, intregul complex monastic a fost distrus, iar biserica de vara a fost folosita pe post de depozit. Din cauza faptului ca nu a fost intretinut, complexul s-a degradat de-a lungul timpului, clopotnita a fost demolata, iar alte case au fost si ele distruse.

In anul 1990 s-a decis reinfiintarea lacasului, la presiunile calugarilor si crestinilor din zona. Pana in prezent, biserica a fost refacuta, un bloc locativ pentru maicute a fost construit, gardul de piatra a fost reconditionat, iar pictura a fost refacuta.

Cele doua puncte de interes din incinta sunt icoanele “Maica Domnului din Varzaresti” si icoana “Prodromita“.

Prezentare video Manastirea Varzaresti


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>