Manastirea Vodita – Mehedinti

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul mehedinti

 

Manastirea Vodita

Manastirea Vodita este localizata pe meleagurile pitoresti ale judetului Mehedinti, foarte aproape de malurile Dunarii, la o distanta de aproximativ 17 km de Drobeta Turnu Severin si in jur de 8 km de Orsova. Aceasta se numara printre cele mai cunoscute lacasuri sfinte de pe intreg teritoriul tarii, fiind cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar

Album foto Manastirea Vodita

Harta zonala Manastirea Vodita – Mehedinti

Descriere Manastirea Vodita

Manastirea Vodita a fost ridicata in secolul al XIV -lea, in timpul domnitorului Vlaicu Voda, de catre Sfantul Cuvios Nicodim. Lucrarile de constructie s-au desfasurat pe perioada a doi ani, din 1370, pana in 1372, iar locul ales se gasea pe atunci foarte aproape de granita Tarii Romanesti cu Austro-Ungaria. Drumul pana la aceasta manastire, cunoscut si sub numele de Valea Voditei, de la denumirea paraului de aici, este unul incantator, urmand un traseu sinuos sapat printre munti.
Aceasta manastire a devenit un important lacas de cult din intreaga zona, fiind inzestrata de-a lungul timpului cu terenuri si mosii domnesti de la marii voievozi ai vremii, precum: Dan I, Mircea cel Batran, Vlad Dracul sau Radu cel Frumos. Din pacate insa, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, dupa ce Imperiul Otoman s-a extins la nord de Dunare, ocupand si localitatea pe care se afla manastirea, o mare parte din tezaurul acestei manastiri, format din terenuri si obiecte bisericesti au fost transferate Manastirii Tismana, un cunoscut lacas de cult situat in apropiere. Dupa o perioada in care a fost parasita, Manastirea Vodita a fost reamintita intr-un document oficial in anul 1662, de catre staretul lacasului, fiind cuprinsa pe harta manastirilor din Oltenia, realizata de catre Constantin Cantacuzino. Dupa cum reiese din documentele oficiale, se pare ca lacasul a fost reconstruit din temelii in jurul anului 1689. Istoria zbuciumata a lacasului nu se opreste insa aici, in urma numeroaselor razboaie austro turce, manastirea decazand foarte mult. Din ceea ce fusese odata aceasta veche ctitorie medievala, in anul 1890, au ramas doar niste ruine ale zidurilor vechi si ale chiliilor. Masuri in vederea refacerii acestei vechi manastiri, un adevarat simbol al ortodoxismului romanesc, s-au luat abia dupa anii 1990, cu ajutorul efortului sustinut al mitrolopitului de atunci al Olteniei, Nestor Vornicescu.

Manastirea Vodita a fost reinfiintata ca manastire de calugari, in prezent, aici ducandu-si existenta cativa calugari care si-au dedicat viata lui Dumnezeu. A fost ridicat  un intreg ansamblu de chilii, staretia si o trapeza a lacasului. Pe langa acestea, in anul 2001 a fost sfiintita si biserica din lemn ridicata la Vodita, dupa stilul specific maramuresean.

Intregul ansamblu manastiresc se incadreaza perfect in peisajul montan de pe Valea Voditei, oferind turistilor care trec pe aceste plaiuri oltenesti ocazia de a admira frumusetile daruite de natura acestor meleaguri.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Marian Capatina
  2011-08-18
  16:18:21

  Intr-adevar, interesant articol.
  Totusi am o mica dilema: cine l-a scris ar trebui sa stie ca Manastirea Vodita este in Mehedinti si nu in Caransebes, la fel cum si Orsova apartine tot de Mehedinti.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>