Manastirea Vorona

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul botosani

 

Manastirea Vorona

Manastirea Vorona este un deosebit lacas de cult de maici compus din patru obiective, aflate pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani din anul 2004, fiind situate in mijlocul unei paduri, la o distanta de aproximativ 2 km de localitatea Vorona, judetul Botosani, Moldova. Accesul catre manastire se face de pe DN28B Botosani, apoi pe DJ 208C pana in localitatea Vorona, aflata la aproximativ 24 km de orasul Botosani.

Album foto Manastirea Vorona

Harta zonala Manastirea Vorona

Descriere Manastirea Vorona

Complexul manastiresc Vorona este format din trei biserici, staretia, chilii, o sala de protocol pentru primirea oaspetilor si 5 anexe gospodaresti.

Inceputurile complexului manastiresc Vorona au avut loc in prima parte a secolului al XVI-lea, cand monahi romani din Moldova si cateva zone ale Banatului, precum si pustnici rusi si greci au ctitorit un schit de lemn numit Sihastria din Poiana Voronei, acesta nefiind pastrata in prezent.

Numele localitatii Vorona provine din limba slava, traducandu-se prin substantivul cioara. Legendele spuns ca in poiana, in care astazi se afla complexul manastiresc, se asezau carduri de ciori.

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita din piatra, intre anii 1793 si 1803, fiind ctitorita de catre paharnicul Iordache Panaite, dupa cum arata pisania aflata deasupra usii aflata la intrare in biserica, unde se gaseste un text in limba romana cu caratere chirilice.

Aceasta a fost proiectata avand o forma poligonal circular, cu trei turle octogonale in forma unui bulb de ceapa. Interiorul bisericii nu a fost pictat timp de 200 de ani, pana cand intre anii 1990 si 1992, pictorul Nicolae Gavrilean din Gura Humorului a pictat-o in stilul neobizantin, aplicand o tehnica tempera grasa.

Dupa 32 de ani, mai exact prin 1835, alaturi de veche bisericuta de lemn aflata intr-un stadiu avansat de degradere, arhimandritul Rafail a construit o biserica de piatra dedicata Nasterii Maicii Domnului, iar 20 de ani mai tarziu a fost construita cea de-a treia biserica cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae.

Biserica cu hramul Nasterea Maicii Domnului a fost ridicata din piatra si caramida in stilul bisericilor moldovenesti, avand abside semicirculare, cu trei turle de lemn in stil rusesc in forma unui bulb de ceapa. Aceasta a fost pictat de catre schimonahul Vladimir Machedon, intre anii 1869 si 1870, cheltuiala fiind suportata de cartre vornicul Iorgu Varnav si sotia sa Anastasia. In interiorul bisericii sunt adapostite cateva icoane valoroase de prin secolul al XIX-lea si racla cu moastele Sfantului Nicolae si ale Cuviosilor Mucenici din Manastirea Sfantul Sava.

Biserica cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae a fost construita in cimitirul manastirii, avand plan triconc, cu o turla clopotnita aflata deasupra pridvorului. Catapeteasma este sculptata in lemn de tisa in stil baroc si pictata in stil neoclasic de catre schimonahul Vladimir Machedon, iar langa lacasul de cult se afla o clopotnita in stilul unei zvonite, avand influenta ruseasca si intalnita indeosebi in rusia si Polonia.

Complexul manastiresc Vorona pastreaza o casa mica si veche, unde a locuit Patriarhul Teoctist Arapasu, intre anii 1929 si 1931, chilia in care a locuit acesta gazduieste in prezent un muzeu.

In perioada Primului Razboi Mondial, in cladirile manastirii au fost adapostiti multi timeri scolari refugiati din Muntenia, iar in anul 1959, conform Decretului nr 410 manastirile Vorona si Sihastria Voronei au fost inchise. Obiectele de valoare au fost consficate si chiliile transformate in depozite de cereal ale C.A.P-ului.

In anul 1968, ambele manastiri au fost redeschise, Manastirea Vorona cu obste de calugarite, iar Schitul Sihastria Voronei cu obste de calugari si a urmat o perioada in care s-au efectuat lucrari de restaurare, consolidare si protectie la corpurile de chili, unde traiesc in prezent 54 de maici.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe, Rezervatia Padurea Vorona, Schitul Oneaga, Rezervatia Forestiera Padurea Tudora, Manastirea Sihastria Voronei, Orasul Botosani, Manastirea Cosula, Casa Memoriala Eusebiu Camilar din Udesti, Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de Lemn din Ipotesti, Muzeul Etnografic, Lacul din Padurea Baisa si Manastirea Agafton.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>