Mausoleul de la Marasesti

marasesti mausolee mausoleu

 

Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Marasesti este un monument ce a fost ridicat in memoria eroilor Primului Razboi Mondial. Acesta a fost construit in locul in care in anul 1917 au avut loc luptele de la Marasesti, care s-au soldat cu victoria trupelor romane. In luptele din Marasesti au murit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani. In prezent, mausoleul gazduieste 5073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune organizate pe 18 culoare.

Album foto Mausoleul de la Marasesti

Harta zonala Mausoleul de la Marasesti

Descriere Mausoleul de la Marasesti

Monumentul de la Marasesti, unul din cele mai importante monumente din Europa, a fost facut urmand planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu in perioada 1923 – 1938, fiind inaugurat in data de 18 septembrie 1938. Lucrarile au inceput la 28 septembrie 1924, in prezenta Reginei Maria si a altor personalitati ale vremii, si au fost reluate dupa 12 ani, in anul 1936. Basoreliefurile au fost realizate de Cornel Medrea si Ion Jalea, ilustrand numeroase momente ale luptelor de la Marasesti. Eduard Saulescu a realizat pictura interioara. In 1938, cu odata cu inaugurarea, s-a emis o medalie jubiliara, avand diametrul de 60 mm, ce a fost confectionata in trei variante, realizata din aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se puteau gasi efigiile regilor Ferdinand I si Carol al II-lea, asezate fata in fata, iar in mijloc, se regasea stema Regatului Romaniei.

Pe campiile de lupta de la Marasesti armata romana a dat riposta planurilor de atac ale armatei inamice care voia sa strapunga poarta Moldovei pe la Marasesti. Raspunsul a venit cu o forta de nezdruncinat: “Pe aici nu se trece!“. Intre 21 iulie – 21 august 1917 la Marasesti si imprejurimi, armata romana a obtinut o stralucitoare si rasunatoare victorie. In memoria celor care si-au jertfit viata in luptele de la Marasesti, s-a ridicat Mausoleul “Intru slava eroilor neamului“, dupa cum este inscris si pe frontispiciu. Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Romane este cea care a avut initiativa construirii Mausoleului Eroilor in cadrul Congresului din 8 iunie 1919.

La 8 octombrie 1919 a fost stabilit locul unde avea sa fie Biserica Neamului. Pamantul pe care a fost realizat monumentul a fost o donatie primita in 1921 de catre Georges Ulise Negropontes. Mausoleul a fost construit urmand planurile arhitectului Gheorge Cristinel si ale colaboratorului sau. Piatra de temelie a fost pusa la 6 august 1923, iar in vara lui 1924 a inceput procesul de reinhumare a osemintelor ostasilor cazuti pe campul de lupta, urmand ca in august sa fie depuse osemintele Generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane.

Pe Culoarul Cavalerilor se gaseste si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a fost de mare ajutor armatei romane, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt. La 28 septembrie 1924 s-au inaugurat criptele in prezenta Reginei Maria si a unor personalitati ale timpului. Edificiul are 154 de cripte si gropi comune, in care sunt ingropati peste 5.000 de soldati si ofiteri romani cazuti in Marele Razboi.

Pe frontispiciul Mausoleului au fost inscrise numele localitatilor in care au avut loc principalele batalii de pe frontul romanesc. Tot aici s-a organizat un muzeu al luptelor din aceste locuri, ce confera vizitatorilor numeroase imagini si foto-documentare, alaturi de armament si echipamente militare ale armatei romane din acea perioada, obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei. In anul 1923 s-a stabilit Eroul necunoscut de un copil de trupa. Tatal acestuia decedase in primul razboi mondial dupa ce mama lui a murit, acesta a fost in grija Regimentului din Craiova. Fiind cel mai bun elev din promotie, Sandulescu a fost insarcinat cu alegerea eroului necunoscut. In fata Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu cate un erou necunoscut din fiecare zona istorica a Romaniei.

Baiatul s-a oprit in fata sicriului din Oltenia. Se pare ca ar fi spus: “Acesta este tatal meu“. Acest sicriu a fost transportat in Parcul Carol din Bucuresti, unde a ramas pana in 1958, cand a fost construit Mausoleul Eroilor Comunisti, apoi dus din nou la Marasesti si ingropat in fata Mausoleului. In 1993, sicriul a fost scos din cripta si depus pentru o luna si patru zile in Mausoleu, iar cripta – mutata in Parcul Carol. In septembrie 1993, eroul necunoscut a ajuns din nou in Capitala, unde se afla si acum. Se spune ca Mausoleul de la Marasesti impune un respect atat de mare, incat insusi Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-a cerut lui Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere Mausoleul.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>