Mausoleul din Parcul Carol

bucuresti mausoleu obiective turistice bucuresti

 

Mausoleul din Parcul Carol

Celebrul monument aflat in Parcul Carol din Bucuresti era cunoscut in timpul dictaturii comuniste sub numele de Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism. Constructia se afla pe locul fostului Palat al Artelor, acum fiind stiut ca Muzeul Militar.

Album foto Mausoleul din Parcul Carol

Harta zonala Mausoleul din Parcul Carol – Bucuresti

Descriere Mausoleul din Parcul Carol

In anul 1923 a fost amplasat aici Mormantul Ostasului Necunoscut, fapt care a transformat aceasta zona intr-un loc national de pelerinaj si de reculegere.

Sculptorul care a realizat acest monument este Emil Wilheim Becker. Celebra sculptura a fost inaugurata in data 17 mai 1923 si la eveniment au luat parte membrii familiei regale, membri ai guvernului si a corpurilor legiutoare, in prezenta unui numeros public. Alte statui ce pot fi observate aici sunt cele care il reprezinta pe Regele Ferdinand I al Romaniei.

In urma cutremurului din 1940, Muzeul Militar National a fost demolat, iar in locul lui a fost realizat complexul memorial Cimitirul Eroior Neamului, complex ce cuprinde Monumentul Eroilor Neamului, Muzeul Militar si cimitirul propriu-zis.

Mausoleul din Parcul Carol are inaltimea de 48 de metri si a fost construit in perioada cuprinsa intre anii 1959 si 1963. Cei care au proiectat mausoleul au fost arhitectii Horia Maicu si Nicolae Cucu, fiind inaugurat in data de 30 decembrie 1963.  Au fost pastrate planurile stabilite pentru monument in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Acesta a fost realizat in memoria militantilor revolutionari. Initial, acesta a fost conceput ca si o necropola, fiind format dintr-o baza stelata, placata cu granit de culoare neagra. Peste aceasta sunt amplasate cinci arcade de culoare rosie, realizate din acelasi material. Cupola interioara este impodobita de un mozaic acoperit cu foita din aur, a carui provenienta este din Italia. Dupa constructia mausoleului, o perioada de timp in interiorul acestuia ardea o flacara, simbolizand amintirea celor care au slujit cauza muncitorilor.

In interiorul monumentului se pot observa videoproiectoarele aplasate in scopul proiectarii hartilor, fotografiilor, filmelor care contureaza cele trei momente esentiale ale istoriei romanilor: Razboiul de Independenta, Primul Razboi Mondial si Al Doilea Razboi Mondial.

In mijlocul salii se gaseste un grup statuar denumit simbolic “Pe aici nu se trece”. Grupul a fost amplasat pe locul unde se afla inainte mormantul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

O simpla plimbare prin Bucuresti ofera posibilitatea de accesare a numeroase obiective turistice, fie ca este vorba de Opera Romana, Arcul de Triumf sau Ateneul Roman, capitala este un loc in care turismul este un punct forte.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>