Mausoleul Familiei Filisanu

mausolee mausoleu obiective turistice judetul dolj

 

Mausoleul Familiei Filisanu

Mausoleul Familiei Filisanu este cel mai cunoscut monument istoric din Orasul Filiasi. Constructie incarcata de istorie, cu o arhitectura impresionanta, mausoleul a fost ridicat intre anii 1865 – 1868, de catre Dimitrie Filisanu, un boier ce a marcat evolutia acestui oras, devenind o adevarata personalitate istorica.

Album foto Mausoleul Familiei Filisanu

Harta zonala Mausoleul Familiei Filisanu

Descriere Mausoleul Familiei Filisanu

Mausoleul este foarte usor de gasit, fiind amplasat in partea de nord vest a Orasului Filiasi, in imediata apropiere a cimitirului. Exista de asemenea si indicatoare turistice ce ii indruma pe vizitatori catre acest monument demn de toata admiratia, lasat insa, din pacate, intr-o stare de degradare.

Cu toate ca mausoleul se numara printre cele mai importante monumente istorice din regiune, acesta are un aspect de cladire abandonata. Ansamblul istoric este alcatuit din mausoleu, inconjurat de un zid de incinta. Desi in mod normal nu se poate intra in incinta cladirii, se poate trece foarte usor prin zidul spart ce inconjoara mausoleul.

Lasand la o parte neglijenta manifestata fata de acest monument istoric, este de remarcat frumusetea constructiei, opera a unui mare arhitect italian, inspirat in ridicarea mausoleului de un model francez. Un alt motiv pentru care Mausoleul Familiei Filisanu merita atentie ar fi faptul ca acesta aminteste de boierul Dimitrie Filisanu, un mare om politic al vremurilor trecute, ce s-a implicat cu multa daruire in Revolutia din anul 1848 si Unirea Principatelor din anul 1859.

Tot in acest oras, turistii pot face o vizita si la Lacul Filiasi, unde pot fi surprinse panorame incantatoare, in orice anotimp.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>