Monumentul Tablitele de la Tartaria

monument istoric monumente istorice obiective turistice diverse obiective turistice judetul alba

 

Monumentul de la Tartaria

Monumentul de la Tartaria, ridicat in localitatea Tartaria din judetul Alba, reprezinta unul dintre cele mai importante vestigii ale tarii noastre, intrucat aici se gasesc gravate primele scrieri din istoria omenirii.

Album foto Monumentul de la Tartaria

Harta zonala Monumentul de la Tartaria

Descriere Monumentul de la Tartaria

Cei curiosi si fascinati de ideea de a vedea cum arata faimoasele scrieri pot ajunge la Tartaria pe drumul national DN7, dinspre Sebes spre Orastie, putand admira de-a lungul acestui traseu peisajele pitoresti transilvanene. Monumentul este format din trei tablite de lut, descoperite inca din anul 1961, in urma unor cercetari arheologice conduse de Nicolae Vlassa.

Aspectul inedit al acestora este reprezentat de faptul ca inscriptiile realizate pe suprafata tablitelor au fost datate inca din mileniul al V-lea i. Hr, ceea ce inseamna ca scrierea europeana este datata cu mult timp inainte de scrierea sumerienilor si egiptenilor, considerate primele civilizatii care au folosit scrierea ca modalitate de exprimare.

In urma mai multor cercetari si analize desfasurate asupra tablitelor, specialistii au ajuns la concluzia ca acestea ar apartine culturii Vinca, insa din cauza faptului ca inscriptiile sunt realizate intr-un sistem de limbaj necunoscut, intelesul lor nu a putut fi descifrat, specialistii fiind rezervati in a spera ca vor putea vreodata sa le desluseasca tainele. Cert este ca aceasta descoperire de la Tartaria a starnit la acea vreme multa valva in randul oamenilor de stiinta, ridicand si in prezent multe semne de intrebare. Pe langa tablite, in urma sapaturilor arheologice efectuate au mai fost descoperite si resturi ale unor schelete umane.

Desi intelesul inscriptiilor de pe tablitele de la Tartaria nu a fost deslusit, importanta lor este de necontestat. Monumentul ridicat in cinstea primei scrieri atestate din lume, realizat de sculptorul Ioan Seu ar trebui sa reprezinte un motiv de mandrie pentru fiecare roman, avand pe langa valoarea stiintifica inestimabila si o importanta valoare simbolica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>