Monumentul Drumarilor

monument istoric monumente istorice obiective turistice diverse obiective turistice judetul suceava

 

Monumentul drumarilor

Monumentul Drumarilor este primul monument al drumurilor ce domina peisajul plin de naturalete al Bucovinei. La o altitudine de peste 1000 de metri, pe Obcina Mare in judetul Suceava aflandu-se pe partea stanga a drumului national SadovaRadauți, in Pasul Ciumarna, intre localitatile Ciumarna si Sucevita.

Album foto Monumentul Drumarilor

Harta zonala Monumentul Drumarilor

Descriere Monumentul Drumarilor

Monumentul Drumarilor este infatisat sub forma unei maini – simbol al muncii dar si al puterii, indreptata spre vazduh. Are o inaltime de aproximativ 7 metri iar in jurul mainii serpuieste, figurat un drum, avand la capat un pod. In mijlocul mainii este amplasata o placa de marmura cu urmatoarea inscripție gravata: “Constructia Drumului National Sadova – Radauti s-a terminat in anul 1968 de către Santierul de Drumuri Suceava din Intreprinderea Constructii – Transporturi Iasi. Beneficiar Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi“.

Initiativa au avut-o un grup de muncitori ai Santierului de Drumuri Suceava din Intreprinderea Construcții – Transporturi Iasi, care au avut in palmaresul lor 19 poduri (in lungime totala de 630 metri) si 180 de podete din beton armat pe drumul national 17 A pe tronsonul SadovaSucevitaRadauti. La constructia drumului national 17 A, a podurilor si podetelor au contribuit peste 1600 de muncitori, acestia avand parte de activitate in conditii aspre de clima si de relief.

Acest monument a fost creat cu scopul de a aminti trecatorilor de o victorie a omului asupra naturii si totodata, ca un omagiu adus acelor drumari ce au finalizat lucrarile.

Dr. ing. Radu Andrei a fost insarcinat sa fie proiectantul monumentului. Lucrarea a durat doua luni de munca intensa iar ca materiale utilizate la ridicarea simbolului drumarilor au fost fierul si betonul armat.

Monumentul drumarilor, este unic in Romania si merita vizualizat; daca treceti prin zona Sucevei, pe langa un simbol al trecutului istoric al drumurilor, odata ajunsi aici, va puteti incanta privirea si  cu un peisaj de o frumusete remarcabila!


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>