Monumentul Luptatorilor Anticomunisti

monument monument istoric obiectiv istoric obiective turistice judetul hunedoara

 

Monumentul Luptatorilor Anticomunisti

Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, cunoscut si sub denumirea de Bolovanul cu Cruce este un monument dedicat luptatorilor anticomunisti din munti, fiind situat pe Bulevardul 1 decembrie 1989 din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, in fata Prefecturii Municipiului Deva si in apropierea Statuii Ecvestre a Regelui Decebal.

Album foto Monumentul Luptatorilor Anticomunisti

Harta zonala Monumentul Luptatorilor Anticomunisti

Descriere Monumentul Luptatorilor Anticomunisti

Monumentul Luptatorilor Anticomunisti a fost dezvelit in luna mai a anului 2006 si reprezinta un omagiu adus luptatorilor anticomunisti din munti, in special lui Ioan Gavrila Ogoranu, Mihai Timaru si Elizabeta Rizea, care au opus rezistenta impotriva regimului comunist.

Ion Gavrila Ogoranu s-a nascut in anul 1923, in localitatea Gura Vaii, intr-o familie romaneasca din Tara Fagarasului si a facut parte din Miscarea Legionara din Romania, Fratia de Cruce Negoiu, fiind militant al acestei organizatii, dedicandu-se pe deplin si pentru eternitate in Rezistenta Armata Anticomunista din Romania, conducand timp de sapte ani Grupul Carpatin Fagarasean.

Elisabeta Rizea s-a nascut in anul 1912, in localitatea Domnesti si a fost eroina luptei anticomuniste din Romania, aceasta fiind nepoata liderului taranist Gheorghe Suta, ucis de catre comunisti in anul 1948. Elisabeta Rizea a sprijinit grupul de Rezistenta Anticomunista Arsenescu – Arnautoiu, acest lucru determinand ulterior arestarea si torturarea acesteia de catre autoritatile comuniste, intre anii 1952 si 1964, urmand sa execute 12 ani de inchisoare.

Mihai Timaru s-a nascut in anul 1918, in localitatea Gornesti si a fost ofiter in Armata Regala, decorat pentru fapte de vitejie de catre Maresalul Ion Antonescu si datorita pregatirii sale militare a devenit adjunctul studentului legionar Ion Paragina, punand impreuna bazele grupului Vrancea. Acesta a fost capturat de Securitatea Comunista si condamnat la inchisoare pe viata, trecand printr-un proces de reeducare, iar in anul 1964, dupa 15 ani de executare a pedepsei a fost eliberat, gratie decretului semnat de Gheorghiu – Dej.

Monumentul Luptatorilor Anticomunisti a fost amplasat pentru a aduce o recunoastere eterna tuturor luptatorilor anticomunisti.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Magna Curia, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Complexul Aqualand, Biserica Reformata – Calvina, Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae, Monumentul Eroilor Neamului, Teatrul de Estrada, Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu si Castelul Bela Fay din Simeria.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>