Monumentul rascoalei din 1907 – Flamanzi

harta monument istoric obiective turistice judetul botosani

 

Monumentul rascoalei din 1907 din Flamanzi

Monumentul rascoalei din 1907 din Flamanzi este un monument ridicat in memoria rascoalei taranesti din anul 1907, situat in centrul orasul Flamanzi, judetul Botosani, Moldova, pe cursul mijlociu al raului Miletin, la aproximativ 30 km de municipiul Botosani.

Album foto Monumentul rascoalei din 1907

Harta zonala Monumentul rascoalei din 1907

Descriere Monumentul rascoalei din 1907

Monumentul a fost realizat de sculptorul Gavril Covalschi si a fost dezvelit in anul 1977, cu prilejul comemorarii a 70 de ani de la rascoala.

Rascoala din 1907 a inceput in 21 februarie 1907, principala cauza fiind nemultumirea taranilor legata de detinerea nedreapta a pamanturilor, deoarece in perioada medievala taranii posedau pamantul la comun, acesta neputand fi instrainat, iar dupa deschiderea comertului in Marea Neagra de catre vasele de razboi britanice, francize si rusesti, boierii romani devin propietarii pamanturilor din simpli colectori de taxe. Mosierii au crescut arenzile si odata cu ele exploatarea taranilor fapt care a dus la rascoala.

In partea dreapta a monumentului a fost amplasat un basorelief de bronz in care sunt ilustrati tarani desculti sau cu opinci alergand si avand in maini coase, furci si topoare, iar alti tarani sunt cu pumnii stransi spre cer.

La comemorarea a 100 de ani de la Rascoala taranilor din Flamanzi, in anul 2007, un sobor de preoti in frunte cu preotul Nicolae Craciun, protopop de Harlau, a oficiat o slujba de parastas a celor morti, in urma cu 100 de ani, din intreaga tara si s-a dezvelit o placa comemorativa de marmura pe care au fost inscrise urmatoarele cuvinte scrise de Comandor aviator, Dumitru Berbunschi:

Astazi, cand veacul se rotunjeste deasupra amintirii de jertfa a bunilor si strabunilor nostri, ridicam cerului ruga in semn de respect pentru cei de ieri si de buna recunoastere pentru cei de maine.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea de la Baisa, Muzeul Judetean Botosani, Teatrul Mihai Eminescu, Centrul Vechi din Botosani, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Manastirea Cosula, Casa Memoriala George Enescu, Manastirea Agafton, Parcul Mihai Eminescu, Muzeul de etnografie, Manastirea Vorona, Galeriile de Arta Plastica Stefan Luchian, Manastirea Popauti, Biserica Lipoveneasca din Botosani si Manastirea Sihastria Voronei din Vorona.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>