Monumentul Tropaeum Traiani

adamclisi monument istoric monumente istorice obiective turistice judetul constanta

 

Tropaeum Traiani

Considerat unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul Romaniei, Tropaeum Traiani este situat in regiunea Podisului Negru Voda, langa comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanta.

Album foto Monumentul Tropaeum Traiani

Harta zonala Monumentul Tropaeum Traiani – Adamclisi

Descriere Monumentul Tropaeum Traiani

Monumentul a fost construit in cinstea imparatului roman Traian, intre anii 106 – 109 d. Hr. pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor in anul 102 d. Hr.

Primele sapaturi arheologice au fost atestate in anul 1882, de catre echipa condusa de Grigore Tocilescu, directorul Muzeului National de Antichitati.

Monumentul a fost reconstituit de catre arheologi in anul 1977, dupa un model ipotetic al vechiului monument aflat in ruine. Colectiile ceramice si cele mai importante vestigii arheologice descoperite in cetate si imprejurimi sunt expuse astazi la Muzeul Arheologic Adamclisi. Astfel, se pot admira: vase care au apartinut culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine, dar si unelte, fragmente de apeducte si documente epigrafice.

Monumentul era parte a unui complex, format dintr-un altar funerar, construit in amintirea ostasilor cazuti in batalie si de asemenea, dintr-un mausoleu, care a fost ridicat in memoria unui ofiter superior roman. Mausoleul a fost descoperit de catre Grigore Tocilescu in anul 1897, in timpul cercetarilor sale arheologice. La nord-vest de comuna Adamclisi, a fost intemeiata, de catre Traian, Cetatea Romana Tropaeum Traiani, locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice ale lui Traian si care au fost colonizati pe acest teritoriu. Ruinele cetatii au fost identificate, de asemenea, de Grigore Tocilescu prin anii 1891 – 1909. Este considerata cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei.

Prezentare video Monumentul Tropaeum Traiani


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>