Muzeul Aurului – Brad

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul hunedoara

 

Muzeul Aurului din Brad

Muzeul Aurului din Brad contine cea mai mare colectie de piese din aur nativ, originare din Muntii Metaliferi, din Europa si este situat in municipiul Brad, judetul Hunedoara, regiunea Crisana, la aproximativ 37 km de Deva. Mineritul in zona Brad este atestat documentar din anul 21 i.Hr, aurul extras din minele zonei a ajuns in piramidele egiptene, in Imperiul Austro – Ungar, in Uniunea Sovietica si la Roma.

Album foto Muzeul Aurului – Brad


Harta zonala Muzeul Aurului – Brad

Descriere Muzeul Aurului – Brad

Muzeul Aurului din Brad a fost creeat de catre un geolog neamt, in anul 1896, ce detinea cateva piese gasite in minele zonei. Odata cu trecerea anilor la muzeu s-a adunat o colectie impresionanta de piese din aur, 1300 de exponate, gasite in minele din toata lumea, dintre care 800 de exponate provin din foarte multe tari, iar restul sunt adunate de pe teritoriul Romaniei. Nici una dintre piesele din aur nu au fost prelucrate de catre vreun mester aurar sau bijutier, iar acest lucru defineste unicitatea muzeului.

Steagul dacilor, soparlele din aur si un cristal pentagonal, unic in lume, sunt cele mai spectaculoase piese ale muzeului. Obiectele arheologice descoperite in zona BradCriscior dovedesc existenta omului, de mai bine de 5000 de ani si a activitatilor de extragere a aurului de acum 2000 de ani.

Organizarea exponatelor se face pe criterii stiintifice si anume, notiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietati fizice dupa care pot fi determinate si compozitia chimica (sulfuri metalifere, saruri halogenate, oxizi, saruri oxygenate). Cateva dintre minerale au fost gasite pentru prima oara in lume, in zacaminte din Romania.

Unele exponate au forme spectaculoase si ofera vizitatorului imaginea unor plante, animale sau alte obiecte precum frunze, flori, sarpe, catel, aripi de pasare, tun sau chiar harta Romaniei.

Muzeul a fost renovat timp de 5 ani si redeschis publicului in anul 2012 si reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice din judetul Hunedoara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>