Muzeul Aurului din Brad – Hunedoara

hunedoara muzee

 

Muzeul Aurului

Muzeul Aurului din Brad a fost infiintat in anul 1896 cand un geolog neamt a alaturat cateva piese pe care le-a gasit in minele aflate in zona. De-a lungul timpului, la Muzeul Aurului de la Brad s-a strans cea mai mare colectie de piese din aur nativ de pe teritoriul Europei. Printre  cele mai importante piese expuse se numara steagul dacilor, soparlele din aur si un cristal pentagonal, ce este unic in lume. Colectia detine peste 1300 de exponate din aur care ai fost gasite de-a lungul timpului in minele din tara si din lume. Niciun exponat nu a fost prelucrat, acesta fiind un element deosebit al muzeului.

Album foto Muzeul Aurului din Brad

Harta zonala Muzeul Aurului din Brad – Hunedoara

Descriere Muzeul Aurului din Brad

Colectia mineralogica din Brad, ce se face remarcata si sub numele de Muzeul Aurului este unica in Europa. Aceasta a fost realizata acum mai bine de 100 de ani, numarul exponatelor ajungand la peste 2000, provenind de pe toate continentele. S-au facut remarcate exponatele cu aur nativ, de la Muntii Metaliferi. Colectia prezinta obiecte arheologice care au fost gasite in zona Brad – Criscior, ce arata existenta omului inca de acum 5000 de ani, pe langa o activitate de extragere a aurului veche de 2000 de ani. Uneltele si obiectele vechi erau utilizate la extragerea si prelucrarea minereului aurifer. Pe langa acestea, se mai gasesc aici si alte imagini si fotografii. Se gaseste aici aur intr-o ipostaza inedita, aceea de minereu, fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule si rarele combinatii chimice naturale ale aurului cu telurul. Aceste caracteristici au fost descoperite pentru prima data in Muntii Apuseni.

Zacamintele din aceasta zona de prezinta sub forme deosebite, ce sugereaza plante, animale sau alte obiecte precum frunze, flori, sarpe, catel, aripi de pasare, tun sau chiar harta Romaniei. Alte 800 exponate provin din numeroase tari si au fost organizate dupa criterii stiintifice, precum notiuni generale despre minerale, geneza acestora, compozitia chimica: sulfuri metalifere, saruri halogenate, oxizi, saruri oxigenate (carbonati, sulfati, silicati, etc). Cateva dintre aceste minerale au fost identificate pentru prima oara in lume in zacaminte din Romania. Totodata, muzeul gazduieste si o colectie de mineralogie sistematica, o colectie ce cuprinde minerale descrise pentru prima data din Romania si una de agate.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Pasculescu
  2017-11-08
  21:57:12

  Este superb merita vizitat ,in alta tara cred că se făcea coada de ore la așa o minunăție . Cu toată încrederea mergeți și vizitati-l.

   
 2. Chivulescu Elisabeta
  2015-04-29
  12:09:16

  Sper sa avem mai mult noroc, deoarece venim in tabara de la Arieseni din Ploiesti si nu am vrea sa ratam asa ceva, suntem 50 si n-am vrea sa fie totatatia dezamagiti!
  Va fi cu noi si un elev olimpic la chimie care a elaborat un proiect cu separarea metalelor rare si a avut un succes deosebit!vom fi acolo intre24-30iulie2015.Poate citeste cineva si de la muzeu informarea mea si vine cu lamuriri! Sa fiu optimista!!prof.organizator

   
 3. Ana GEORGESCU
  2013-04-30
  15:47:43

  Am vrut sa vad acest muzeu in urma cu doi ani , dar era in renovare .
  Nu este foarte multa reclama facuta .

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>